Nyheter

22. juli-rammede håper Strasbourg er siste stasjon for Breivik

Menneskerettighetsdomstolen gir ikke Anders Behring Breivik medhold i at menneskerettighetene hans er krenket. De berørte av terroren håper de nå får fred.

NTB–Birgitte Iversen og Hanad Ali

Breiviks klagesak ble torsdag avvist med begrunnelsen «manifestly ill-founded», som er Strasbourg-domstolens begrepsbruk for saker de mener åpenbart ikke vil føre fram. Avgjørelsen kan ikke ankes.

Massedrapsmannen, som er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, gikk til sak mot staten fordi han mener at soningsforholdene han er underlagt, bryter med menneskerettighetene.

Han fikk delvis medhold i Oslo tingrett, men tapte på alle punkter i Borgarting lagmannsrett i fjor, og anken ble senere avvist av Høyesterett og nå Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD).

– Ynkelig fra barnemorderen

Etterlatte og berørte håper at ikke Breivik vil forsøke seg på nye rettsrunder om soningsforholdene, som han har adgang til.

– Dette må være et punktum. Vi må nå få slippe å høre mer fra den mannen, sier leder i Støttegruppen, Lisbeth Røyneland, til NTB.

– Denne saken har kostet mye fortvilelse og uro blant de berørte, og også mye penger for samfunnet, understreker Røyneland.

Også AUF-leder Mani Hussaini håper det er satt punktum i saken.

– Dette har vært nok et ynkelig forsøk fra barnemorderen på å prøve å få oppmerksomhet rundt seg selv, skriver Hussaini i en sms til NTB.

77 mennesker, de fleste ungdommer, ble drept i de to angrepene.

Ønsker å gi økt kontakt

Breiviks advokat, Øystein Storrvik, mener Strasbourgs begrunnelse er grundig. Samtidig er han bekymret for Breiviks soningssituasjon.

I Strasbourgs begrunnelse fremheves sikkerhetsfaren ved økt kommunikasjon og sosialt samvær mellom Breivik og andre fanger. Samtidig vektlegges faren for at den terrordømte kan radikalisere medfanger. Likevel mener Storrvik at Breivik bør få økt samvær med andre.

– Ut fra erfaringer gjort de siste årene bør det være mulig for Breivik å omgås andre fanger gitt at det har blitt gjort grundig bakgrunnsarbeid i fengselet, sier Storrvik til NTB.

Mener Breivik har det verre

Ingen av de psykiatriske undersøkelsene i 2013 eller 2016 av Breivik viste tegn til isolasjonsskader hos den dømte, påpekes det også i begrunnelsen.

Retten avviser også premisset fra advokat Øystein Storrvik om at Breivik er mental sårbar, og at dette ikke var blitt hensyntatt av Kriminalomsorgen.

I avgjørelsen pekes det på at han var blitt observert av helsepersonell over lang tid uten at en slik sårbarhet ble registrert. Likevel mener Storrvik at Breivik vil ta skade om soningsforholdene hans vedvarer.

– Det er en grense for hvor lenge så inngripende tiltak kan fortsette uten at en person tar skade av det, sier han.

Advokaten hevder også at soningsforholdene til Breivik er blitt verre den siste tiden.

– Det inntrykket har jeg fått etter fengselsbesøk og samtaler med klienten. Isolasjonen har blitt verre og verre, sier han.

Regjeringsadvokaten fornøyd

Retten mener heller ikke de mange nakenransakelsene og håndjernpåsettelsene Breivik har vært gjennom, utgjør noe konvensjonsbrudd, og peker på at omfanget ble redusert etter hvert som tiden gikk.

Advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten sier staten er fornøyd med avgjørelsen.

– Norge har fått endelig bekreftet at menneskerettighetene til Anders Behring Breivik ikke er krenket gjennom de soningsforholdene han er underlagt, sier Emberland til NTB.

Mer fra Dagsavisen