Nyheter

50.000 flere sykkelpasseringer i Stavanger

Politiet tror antall syklister vil øke, og frykter det vil skje flere ulykker som et resultat av det. Tall fra Stavanger kommune viser at antall sykkelpasseringer har økt betraktelig fra i fjor.

– Det virker som om det er en del flere syklister nå, enn før. Bomringen er ikke gammel, så det kommer sikkert til å fortsette, og jeg tror vi vil se en stor økning i antall syklister framover, sier Øyvind Haaland.

Han er stedfortredende seksjonsleder i trafikk- og sjøseksjonen ved Stavanger politistasjon, og er ofte ute blant sykler og biler i trafikken.

– Jeg tror sykkel og ulykker kommer til å bli en utfordring framover. Det er vel og bra med nye sykkelveier, men jeg tror ikke helt man vet omfanget av dette enda. Jeg tror det kommer til å bli en stor økning, sier Haaland til RA.

– Det kommer til å bli flere syklister i trafikken generelt, og det må vi som kjører bil – og de som sykler – ta innover oss, legger han til.

Ferske tall fra Stavanger kommunes tellepunkter bekrefter at det er flere sykler på veiene.

Tallene viser en total økning fra 105.717 passeringer (uke 41, 42, 43, 44 og 45) i 2017, til 159.070 passeringer i løpet av samme uker i 2018. (se fullstendig tabell nederst i saken). 

LES OGSÅ: Sykkelsjefen i Stavanger vil oppdra nye syklister

Forventer ulykker

Haaland mener det trengs en holdningsendring i trafikken – både blant syklister og bilister.

– Det er mange voksne folk som har gått over fra bil til sykkel, og som derfor har førerkompetanse på bil. Da må en kunne forvente litt av de når det gjelder holdninger og kunnskap rundt regler, både for bil og sykkel, sier Haaland, som forteller at han nylig hadde en ubehagelig opplevelse med en gjeng syklister.

– De var en gruppe på seks-syv syklister som kom veldig fort inn i en rundkjøring. Den ene viste et stopp-tegn med hånden, og det han ønsket da, var jo at jeg skulle stoppe og vente, slik at de kunne holde farten og kursen. Og det er på denne måten jeg mener det kan bli utfordringer. Derfor blir det spennende å se hva som skjer, og om vi er forberedt på det som kommer, sier Haaland, som mener både politiet og andre etater må holde et øye med den økende andelen sykler i by- og trafikkbildet framover.

De siste dagene har RA omtalt en rekke ulykker som involverer sykkel. Bare den siste uken har politiet meldt om tre ulykker hvor syklisten er sendt til sykehus.

Haaland sier han ikke har statistikk over hvor mange sykkelulykker det har vært den siste måneden.

– Det er vanskelig å si noe om antall, men når jeg ser på situasjonen jeg selv opplevde, så forventer jeg jo at det kommer til å skje ulykker. Her er det viktig at alle er oppdatert på lover og regler, og at man tenker over hvilken rolle man har i trafikkbildet, sier Haaland.

LES OGSÅ: I disse gatene føler syklister seg utrygge i Stavanger

Kragebeinsbrudd

Stavanger universitetssjukehus (SUS) har heller ikke gode tall på hvor mange skader de har behandlet som skyldes sykkelulykker. Men overlege ved ortopedisk avdeling, Terje Meling, kan fortelle at de vanligste skadene de ser på sykehuset i forbindelse med sykkelulykker er skader eller brudd i skulder, albue og håndledd.

– Slike skader finnes jo uavhengig av om man faller på den ene eller andre måten, men det som kanskje er litt spesielt for sykkelulykker er kragebeinsbrudd, og at kragebeinet løsner fra skulderbladet, sier Meling til RA.

Han sier de ikke har merket noen økning i antall operasjoner og behandling av skader, men at de forventer mer når vinteren og glatta kommer for fullt.

– Når det er glatt ute er det absolutt mye mer å gjøre for oss, og flere som kommer inn med skader. Men det gjelder både gående og syklende, sier Meling.

– Hvis man faller på sykkel, hvor mye tåler egentlig kroppen? 

– Det er vanskelig å svare på, men det som teller er om du treffer noe når du ramler. Sklir du bortover tåler du mye, men treffer du noe blir det farlig, sier Meling til RA, og legger til at det som er viktig å huske på er hjelm, lys, refleks og å opptre tydelig.

LES OGSÅ: Oppfordrer voksne til å ta sykkelkurs for 5.-klassinger

Stavanger kommune med kampanje

– I det store og hele oppfører syklistene seg fint. Men så er det fåtallet og unntakene som ikke oppfører seg, og det er jo disse du legger merke til, sier Roar Børresen, leder for Stavanger kommunes sykkelsatsing.

Han forteller at kommunen nå er klare for å kjøre i gang en kampanje rettet mot syklister.

– Kampanjen kjøres på Facebook og i våre andre kanaler, og tar sikte på å dra fram viktige trafikkregler som gjelder syklister, og som vi vet at ikke alle er klar over. Dette går blant annet ut på vikepliktsregler, lyskryssregler og oppførsel overfor fotgjengere, sier sykkelsjefen.

I et intervju med RA 4. oktober fortalte Børresen at fra mandag 24. september til mandag 1. oktober økte antallet syklister med 18 prosent på telleren på Forus, og 19 prosent ved Felleskjøpet i Gandsfjordruta, og at dette «er et direkte resultat av den nye bomringen».

– Tendensen er helt klart at antall syklister øker, og jeg kan trygt si at det er flere syklister på veiene nå enn i fjor. Vi gleder oss veldig over at det er fler som sykler, men samtidig må vi da påse at de nye syklistene er klar over hvilke regler de skal forholde seg til. Mange har konvertert fra bil til sykkel, og det er stort sett de samme trafikkreglene. Da må vi passe på at de er klar over det, og fortsetter å følge reglene, sier Børresen til RA.

LES OGSÅ: Droppet egen bil i ett år – slik gikk det

Sykkeltips fra Trygg Trafikk: 

* Kjenn trafikkreglene: Som syklist er det viktig å vite at du generelt er definert som «kjørende». Det betyr at du for det meste skal oppføre deg som en bil, inkludert å følge skilter og å holde fartsgrensen.

* Beskytt hodet: De aller fleste alvorlige skader som rammer syklister er støt mot hodet. Bruk av en god sykkelhjelm er derfor viktig for å ta vare på deg selv.

* Vær en klok syklist: Du kommer langt på to hjul om du har et klokt og bevisst forhold til det å sykle.

Kilde: Trygg Trafikk

Mer fra Dagsavisen