Nyheter

Andelen innvandrere mer enn halvert i nytt kommunestyre i Stavanger

Bare tre av 67 representanter i Stavangers nye kommunestyre har ikke-nordisk bakgrunn. – Utviklingen er trist, men jeg er ikke overrasket, sier Annamaria Gutierrez (V).

Innvandrernes posisjon svekkes i Stavangers nye bystyre, som fra nyåret skifter navn til kommunestyret. Av 67 plasser er kun tre av dem besatt av medlemmer med innvandrerbakgrunn, det vil si 4,5 prosent. Andelen er en nedgang på hele 57 prosent fra det sittende bystyret, hvor syv minoritetsmedlemmer er representert.

Innvandrerbakgrunn er i denne utregningen definert som personer med ikke-nordisk bakgrunn. Da er ikke den halvt islandske Mímir Kristjánsson (Rødt) tatt med, heller ikke svenske Linda Susanne Krüger (Ap).

– Skremmende lavt

Antallet er skremmende lavt, synes Annamaria Gutierrez, bystyrerepresentant for Stavanger Venstre de fire siste årene. Hun er selv førstegenerasjonsinnvandrer og kom fra Ungarn til Norge som 19-åring.

– At antall medlemmer med innvandrerbakgrunn går ned synes jeg er svært trist, men jeg er ikke overrasket. Jeg hadde mine bekymringer allerede da jeg så de ulike partienes nominasjonsprosesser. Få setter innvandrere høyt på listene sine, sier hun, som ber partiene våkne:

– I en internasjonal by som Stavanger bør partiene se sitt ansvar og ha med representanter med innvandrerbakgrunn som speiler befolkningen. Gjennom kumuleringer må de sikre dem plass, mener hun.

Selv valgte hun å ikke stille til gjenvalg i år.

Ap på innvandrer-toppen

Miljøpartiet De Grønne står for én av de tre medlemmene med innvandrerbakgrunn. Representanten er gruppelederen selv, Daria Maria Johnsen. Hun kom til Norge fra Polen da hun var 12 år.

Stavanger Arbeiderparti som har 18 medlemmer i det nye kommunestyret, kan skilte med de to andre minoritetsmedlemmene. Disse er representert ved Farhia Bashir Nur og Ayub Mukhtar.

Førstnevnte ble forhåndskumulert av partiet på en 7. plass. Med 719 personstemmer og 31 slengere i årets kommunevalg, havnet hun til slutt på en fjerde plass. Mukhtar hoppet fra en 34. plass til 14. plass da han fikk 337 personstemmer og 14 slengere. Dermed var også han sikret en fast plass i kommunestyret. 

LES OGSÅ: KIA må halvere norsktilbudet til innvandrere (RA+)

Utfordrende rekruttering

Dag Mossige, nestleder i Aps bystyregruppe, sier til RA at han er glad for å ha i hvert fall to medlemmer med innvandrerbakgrunn inne, selv om han gjerne skulle sett flere.

– I Ap etterstreber vi å ha en liste med ganske høy innvandrerandel. Vårt mål er at bystyret skal reflektere mangfoldet i samfunnet. Når bare tre av 67 kommunestyremedlemmer har minoritetsbakgrunn, har vi utvilsomt en jobb å gjøre, sier han.

Han påpeker at det kan være utfordrende å få innvandrere til å stille på liste, og sier at det for mange kan virke fremmed å stikke seg ut og drive med personlige kampanjer i politikken for å bli valgt inn.

– Blant velgerne er det kanskje heller ingen kultur for å krysse av disse, sier han, som ber politikerne ta godt vare på minoritetsmedlemmene som nå er valgt inn.

– Vi må bygge dem opp, sørge for at de blir kjente navn og gi dem verv og posisjoner. Da kommer de inn neste runde, tror han.

Til sammen stilte Ap med syv listekandidater med minoritetsbakgrunn til årets valg.

LES OGSÅ: Stavanger Venstre lokker kvinner med barnepass og mentor (RA+)

Mobiliserer stemmer

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier til RA at partiene generelt ikke alltid lykkes med eller er flinke til å få kandidater med innvandrerbakgrunn på listene sine.

– Det er enklere å få personer med erfaring til å stille til gjenvalg.

Også personstemmer kan ha betydning for innvandrerrepresentasjonen.

– Noen ganger kommer kandidater med innvandrerbakgrunn godt ut fordi de lykkes med å mobilisere personstemmer i minoritetsmiljøer.  Andre ganger kommer de dårligere ut. I større kommuner gjør de det gjerne bedre enn i mindre, sier han, som ikke har finstudert listene i Stavanger.

– At antall medlemmer med innvandrerbakgrunn går ned, kan ha konkrete forklaringer som jeg ikke kjenner til.

LES OGSÅ: Rødt er kvinnevinneren i Stavanger (RA+)

Engasjement viktigst

Farhia Bashir Nur (Ap) sier til RA at hun synes flere partier er bevisste på å gjenspeile mangfoldet i samfunnet når de utformer listene sine. Samtidig ønsker hun ikke overdreven oppmerksomhet på innvandrerbakgrunn.

–   Å være engasjert og bry seg om byen er viktigere enn hvilken bakgrunn man har, sier Arbeiderparti-politikeren til RA.

Mer fra Dagsavisen