Nyheter

Ap ber kommunen ta vaksineregning for årets russekull

Russen i Stavanger må ut med 490 kroner for å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det kan hindre enkelte i å ta den, tror de.

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Særlig russen er i en utsatt gruppe. Men regningen må russen betale selv. Årsaken er at vaksineringen ikke inngår i det ordinære barnevaksinasjonsprogrammet som dekkes av staten. I Stavanger koster vaksinen 490 kroner.

– Det er en dyr vaksine. Da er det lett å droppe den eller tenke at den ikke er nødvendig, sier Selma Dybvig Søreide, russepresident ved Stavanger katedralskole, avdeling Bjergsted.
 
Hun får støtte av Anton Kristian Bugge, russepresident på samme skole, avdeling Kongsgård.
 
– Noen er så heldige at de har foreldre som kan betale, men for en elev på videregående skole er 500 kroner en betydelig utgift, sier han.

LES OGSÅ: 10.000 har tatt gratis HPV-vaksine i Stavanger (RA+)

– Ingen å miste

I en interpellasjon som skal opp i Stavanger formannskap neste uke, tar Stavanger Arbeiderparti tar til orde for at kommunen må ta vaksineregningen for årets russekull.
 
– Kun 40 prosent av avgangselevene ved videregående skoler i Norge tok vaksinen i fjor. Samtidig var det 18 tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i 2017. Det har dessuten vært dødsfall i vår region, med en gutt på Sandnes som døde av hjernehinnebetennelse i 2012, sier Kari Nessa Nordtun, Aps ordførerkandidat til RA.
 
– Vi har ingen ungdommer å miste, og derfor ønsker vi at kommunen skal stå for vaksinekostnaden, argumenterer hun.
 
Videre påpeker hun at de sosiale forskjellene i kommunen er økende. Dårlig økonomi kan være en vaksinebrems.
 
– Vi ønsker ikke en situasjon hvor kun de som har råd til vaksine er beskyttet mot hjernehinnebetennelse.
 
Den totale kostnaden på vaksinen har ikke partiet finregnet på, men de antar at regningen kommer på om lag 600.000 kroner. Utgiftene foreslår de inndekket ved neste budsjettering.

Dekker hele eller deler av beløpet

Fra før finnes en lignende ordning i fylkene Hordaland, Oslo, Buskerud og Østfold. Der deler kommunene eller fylket på vaksinekostnadene.
 
– I tillegg er det flere kommuner og fylker som dekker deler av beløpet, det vil si at de tar en egenandel fra elevene, opplyser overlege Sara Watle i Folkehelseinstiuttet (FHI), til RA. Foreløpig har ikke FHI en fullstendig oversikt over hvor mange fylker og kommuner som tilbyr gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse.
 
Watle opplyser at meningokokkbakterien, som kan føre til smittsom hjernehinnebetennelse, smitter gjennom spytt. Så hvis man deler flasker og sigaretter, kliner og omgås tett med mange mennesker over lengre tid – som russ gjerne gjør– så øker sjansen for å bli smittet. Faktorer som lite søvn, høyt alkoholinntak, aktiv eller passiv røyking gir økt risiko for at sykdommen vil få et alvorlig forløp.

De som er i risikogruppen bør vurdere å ta vaksinen, oppfordrer hun.
 
– I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og liknende. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i tilsvarende aktiviteter, skriver hun.

LES OGSÅ: Bekymret for vaksinering i apotek (RA+)

Ikke vurdert 

Foreløpig er vaksiner gratis bare i barnevaksinasjonsprogrammet. Andre vaksiner som anbefales, for eksempel reisevaksiner, må den enkelte betale selv. Vil det kunne bli aktuelt å innføre gratis vaksinasjon av alle ungdommer mot hjernehinnebetennelse?
 
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Bramo, skriver i en e-post til RA at det ikke har vært vurdert av helsemyndighetene å gjøre vaksinen mot hjernehinnebetennelse kostnadsfri.
 
– Om en vaksine skal gjøres gratis eller ikke, må vurderes faglig og opp mot andre helseprioriteringer. Personer som har hatt nærkontakt med noen som er smittet av hjernehinnebetennelse, får imidlertid tilbud om vaksinen gratis. Dette går da under smittevern, skriver hun.

LES OGSÅ: Siste frist for gratis HPV-vaksine (RA+)

Redusert pris

Ved Stavanger katedralskole har russepresidentene tidligere i år forsøkt å få flere til å vaksinere seg ved å invitere et privat vaksinasjonsfirma til skolen. Av skolens 180 elever valgte opp mot 100 av dem å la seg vaksinere. I tillegg har elever vaksinert seg utenom dette. Men dekningen kunne vært langt bedre, tror presidentene.
 
– Hvis Ap får gjennomslag for forslaget sitt, enten ved at vaksinen blir gratis – eller prisen redusert til en hundrelapp eller to, så tror jeg mange flere ville tatt den, sier Bugge.

Mer fra Dagsavisen