Nyheter

– Bare avlys hele brexit

Brexit-debatten har styrket ytterpunktene på begge sider. – Avlys hele brexit, sier lederen av Liberaldemokratene, som er i medvind.

Når sentrumspartiet Liberaldemokratene lørdag samles til landsmøte i Bournemouth, er det et parti med vind i seilene. Årsaken er enkel: Brexit.

Mens statsminister Boris Johnson åpner for å gå ut av EU uten en avtale om en drøy måned – den mest ekstreme formen for brexit – har de mest ihuga brexit-motstanderne gått til det ytterste skritt på motsatt side: Å be om at hele brexit bare droppes.

Begge deler var for tre år siden ansett som nærmest utenkelig, men rotet rundt brexit har ført flere politikere bort fra mellomløsningene og kompromissene man har søkt helt siden folkeavstemningen i 2016.

Les også: Bryte loven, gi etter eller gå av? Johnson vurderer utveiene

I medvind

Det var først denne uka Liberaldemokratenes nyvalgte leder Jo Swinson slapp katta ut av sekken og tok til orde for at parlamentet trekker tilbake den såkalte artikkel 50, som et stort flertall i parlamentet stemte for etter folkeavstemningen, og som formelt utløste utmeldingsprosessen av EU.

– Når valget kommer, er vår holdning klar og utvetydig, sa Swinson denne uka.

Landsmøtet i helgen skal derfor stemme over å gå til valg på å trekke tilbake artikkel 50. Fram til nå har partiet først og fremst tatt til orde for en ny folkeavstemning.

Liberaldemokratene har de siste månedene tiltrukket seg flere avhoppere fra De konservative og Labour – politikere som er klart pro-EU – blant annet den profilerte tidligere Labour-politikeren Chuka Umunna. Partiet gjorde et svært godt lokalvalg i mai og har rekordmange medlemmer. Swinson ble ny leder i juli.

Men Liberaldemokratene er fortsatt et lite parti, det er det fjerde største partiet i Underhuset, etter De konservative, Labour og skotske SNP. På grunn av det britiske systemet med enkeltmannskretser får partiet alltid få plasser i Underhuset.

Les også: Broren til Boris Johnson trekker seg

– Udemokratisk

Det er ventet at det blir valg i Storbritannia i løpet av de neste to-tre månedene. Det kan skje på ulike måter, og det er uvisst hva som vil skje de neste ukene før landet etter planen skal ut av EU 31. oktober. Men situasjonen er uansett at den sittende regjeringen til Boris Johnson ikke lenger har flertall i Underhuset.

Brexit er i spill ved valget, og det spekuleres på om partier på ulike sider vil samarbeide for å sikre at stemmene går den veien de ønsker. Men dersom Liberaldemokratene går inn for å trekke hele brexit, vil det trolig utelukke lokale valgpakter sammen med Labour. Labour har sagt at partiet vil gå til valg på en ny folkeavstemning der det å bli i EU er et av alternativene. Men leder Jeremy Corbyn har ikke sagt rett ut at de vil drive valgkamp for å bli i EU – selv om dette er hva et klart flertall av medlemmene og flere sentrale partiprofiler ønsker.

I motsetning til LibDem har Labour også mange velgere som stemte for å gå ut av EU, og ledelsen har så langt ikke ønsket å skyve disse fra seg.

Å avlyse brexit uten å spørre befolkningen først er naturlig nok svært kontroversielt.

– Det er like udemokratisk som «no deal», skriver Labour-politiker Stephen Kinnock i The Guardian.

Til Høyesterett

Britisk politikk går inn i svært avgjørende og uvisse uker framover. Parlamentet ble suspendert denne uka etter en kontroversiell beslutning fra Boris Johnson. Men en skotsk domstol kom onsdag fram til at Johnson med det brøt loven fordi det ble gjort av politiske hensyn. Regjeringen har anket, og saken går til Høyesterett tirsdag i neste uke. En engelsk domstol har kommet til motsatt konklusjon av den skotske.

Hva som skjer med brexit i slutten av oktober er fortsatt uvisst. Johnson forsøker nå å komme med forslag til endring i utmeldingsavtalen med EU, men en slik endring må godkjennes både av EU og Underhuset, noe som anses som vanskelig å få til.

Underhuset har samtidig stemt for en lov som instruerer statsministeren i å gå til EU for å be om en utsettelse av utmeldingen til 31. januar, med mindre Underhuset innen 19. oktober har stemt for en utmeldingsavtale eller for en «no deal»-brexit. Men Johnson har sagt at han ikke vil gjøre dette. Dermed kan det være at regjeringen forsøker å omgå loven på et vis. Blant noen av de andre mulighetene er at Johnson trekker seg eller stiller kabinettsspørsmål.

Les også: Slik kan en "no deal" rive opp Storbritannia

Mer fra Dagsavisen