Nyheter

Boblet av glede over bydelsfest

Rennebilløp, skumbad og spionløype. En klissvåt Sondre Knutson Møller (8) er ikke tvil om hva han satt mest pris på da kommunen inviterte til bydelsfest i Hillevåg. Se bildeserie.

Bilde 1 av 19

– Det er kjekt at det er mye bading her, sier Sondre Knutson Møller (8). Det blonde, slette håret hans er blitt hvitt, bløtt og boblete denne lørdagen. Også klærne hans har fått et vått dekke. 8-åringen har akkurat steget ut av et basseng som rommer 80000 liter i skolegården på Kvalaberg skole – og til hans og andre barns forlystelse, er det fylt av skum.

Sammen med pappa Kim Stian Møller befinner han seg på bydelsfesten «Lyden av Hillevåg» som arrangeres for første gang. Bak arrangementet står Stavanger kommune som har fått med seg over 100 frivillige lag, organisasjoner og næringsdrivende i området

– Tanken bak festen er  å knytte beboere tettere sammen, åpne opp bydelen og vise dem hva Hillevåg har å by på. I dag preges området av en rekke industribygg som folk ikke har et forhold til. Denne dagen åpner flere dørene, og noen har for eksempel salgsboder på utsiden, sier Tina Aksnes til RA.

Hun er initiativtaker for bydelsfesten og leder for det kommunale prosjektet «Vi vil bo i Hillevåg». Målet med både prosjektet og festen er å bidra til å skape engasjement, tilhørighet og entusiasme for bydelen. I tillegg ønsker de å bidra  til bedre levekår for innbyggerne og større attraktivitet for næringslivet.

Tidligere har Hillevågssonene Kvaleberg og Saxemarka kommet dårligst ut i levekårsundersøkelse, og kommunen har bestemt at bydelen skal få et områdeløft. Sju millioner kroner er derfor satt av til perioden 2017 til 2020. Noen av pengene går til nettopp arrangementer som «Lyden av Hillevåg».

– Vi håper denne dagen kan gi innbyggerne noen tanker om hvordan de vil ha det i bydelen og at de kommer med innspill til kommunen, sier Aksnes.

Lekebåter og fuglekasser

Skattejakt, historieløp, konserter og sjonglering er blant noen av aktivitetene som tilbys i Bergsagelveien, forbi Kvaleberg skole og ned Sjøhagen denne lørdagen. Dette er for øvrig strekningen som utgjør det framtidige parkdraget i Hillevåg.

I skolegården høres spikre som hamres i plankebiter. De skal bli til lekebåter og fuglekasser. Fra Kråkebergveien heies det fra sidelinjen når 20 hjemmelagde olabiler i tur og orden får sette utfor en lett skrånet bakke.

Første doning ut i løpet er en traktorinspirert John Deere med løpets trolig yngste deltaker. I førersetet sitter nemlig 2-åringen Andreas, som har pappa Roar Idsø som medsjåfør

– Dette er veldig kjekt, sier Roar, som kom tilreisende fra en annen bydel for å få med seg løpet.

– Rennebilløp er veldig stas og er ikke så vanlig lengre. Jeg synes det er flott at arrangørene har klart å samle så mange folk, sier han.

Ønsker å vise engasjement og gjestfrihet

I andre enden av festivalstrekket har Islamsk Opplæringssenter (IOS) åpen moske for dem som er nysgjerrige på hvem de er og hva de driver med.

– Her kan folk komme inn og få en omvisning. For oss er det viktig å være med på det kommunen arrangerer. Vi ønsker å vise engasjement og gjestfrihet, sier administrasjonsleder i IOS, Foud Billa, til RA.

På utsiden av moskeen dufter det av internasjonale retter som samosa fra salgsboden deres. Randi Olsgård, som bor like oppi gaten, er blant dem som stopper opp. Hun går for pizzabolle.

– Hva betyr en fest som dette for bydelen?

– Jeg synes det er kjekt at folk samles og setter opp stander på denne måten. Det er koselig å gå rundt og se hva folk har å by på. I tillegg får du møtt folk som du vanligvis ikke ville ha truffet, sier Olsgård.

Mer fra Dagsavisen