Nyheter

– Det å avdekke radikalisering tidlig må vi være gode på

Sør-Vest politidistrikt og kommunene i Rogaland jobber tett sammen for å unngå radikalisering av unge mennesker. De mener det finnes mange som er sårbare og utsatte.

– Vi har sett, både i politiet og kommunen, at det er mye mer hatkriminalitet nå enn tidligere, og at man utsettes for radikalisering og hatytringer på blant annet nettet, sier radikaliseringskoordinator i Sør-Vest politidistrikt, Ellen Heggli Snilsberg.

Sammen med  SLT-koordinator i Sola kommune (samordning av det lokale kriminalforebyggende arbeidet), Helen Færøy, snakket hun foran de 185 oppmøtte under den årlige nasjonale konferansen for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme på Quality Airport Hotel Stavanger i går. Tema var hvordan politiet og kommunen jobber sammen mot voldelig ekstremisme i Stavangerregionen.

– Det er Politiets sikkerhetstjeneste som står for en nasjonal trusselvurdering av radikalisering og ekstremisme, mens vi i politidistriktet blant annet jobber med de sårbare ungdommene som kan utsettes for radikalisering, sier Heggli Snilsberg til RA.

Hun påpeker at det er veldig få som blir radikalisert, men at det er en polarisering av samfunnsdebatten.

LES OGSÅ: Hvorfor står boligmarkedet stille når næringslivet blomstrer?

Ønsker å avdekke tidlig

Færøy forteller RA at de først og fremst jobber alt de kan for å forebygge.

– Vi må være gode på å kunne avdekke radikalisering tidlig. Vi må også ha gode redskaper for å håndtere det, og der jobber kommunen og politiet tett sammen, sier hun.

De forteller at det er mange som jobber aktivt for å rekruttere ungdommer som har falt litt utenfor, og som ikke har et godt venenettverk.

– Det er klart at hvis man ikke har en tilhørighet til familien, ingen vennenettverk, føler seg ensom, samt mislykkes i skolen, så er man lettere å rekruttere inn i et vennenettverk som kan være ekstremt og radikaliserende, sier Færøy.

– Vi forebygger på mange plan, selvfølgelig ut ifra et interkommunalt samarbeid, men òg innad i kommunen. Det er den enkelte kommune som jobber mest med forebygging. Det å bygge de gode nettverkene og tiltakene i kommunene, er kommunenes jobb. Og så er vi opptatt av å forebygge sammen med politiet, ha politiråd og kontakt med politiet lokalt. Vi kjenner hverandre godt, og samarbeider tett, legger hun til.

– Det handler først og fremst om å fange opp mulig radikalisering tidlig, og møte med tiltak som virker, sier Heggli Snilsberg.

LES OGSÅ: – Jeg er komfortabel med at noen andre skal ta over jobben

Nivået steget til «mulig»

Selv om det påpekes at det er få som radikaliseres, så er det mange som er sårbare og utsatte for det.

– I forhold til den nasjonale trusselvurderingen har nivået steget fra å være lite sannsynlig til mulig. Det er absolutt en bekymring for det, og derfor er det viktig med slike konferanser og få satt det på dagsordenen, sier Heggli Snilsberg.

LES OGSÅ: Kari Nessa Nordtun valgt til ny ordfører

Utenforskap

Politidirektør Benedicte Bjørnland talte også på konferansen, og mener at de som er sårbare for radikalisering har de samme faktorene som gjør seg gjeldende til andre unge mennesker som havner i annen type kriminalitet.

– Det kan gå på utenforskap, dårlig skolemestring, at de ikke kommer ut i arbeidslivet, eller sliter med rus og psykiatri, sier hun til RA.

– Så man må gjøre et godt arbeid i blant annet skolene?

– Helt riktig. Jeg tenker dette er et arbeid vi aldri kan slippe, og som må pågå, sier Bjørnland.

Færøy er enig.

– Vi må mobilisere til kompetanseheving, samhandle og ha gode verktøy. Det er kjempeviktig at det bygges opp gode rutiner på samarbeid, og at vi har folk som er flinke til på avdekke tilfeller. Ledere, helsesøstre, foreldre og venner må melde fra og søke hjelp dersom de er bekymret for noen. Det er viktig, sier hun.

Mer fra Dagsavisen