Nyheter

– Det er en skam at vi ikke blir hørt

– Vi er frusterte. Leie. Triste. Forbanna, sa beboerne i omsorgsboligene og bofellesskapet i Ramsvig, da de torsdag kveld demonstrerte mot den planlagte demenslandsbyen.

En håndfull mennesker fra omsorgsboligene og bofellesskapet i Ramsvig hadde torsdag kveld møtt opp på Ågesentunet for å demonstrere mot den planlagte demenslandsbyen i Ramsvig.

Anledningen var at levekårsleder Kåre Reiten (H), skulle signere en samarbeidsavtale mellom Stavanger kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen om å bli med i kampanjen om et demensvennlig samfunn.

– Grunnen til at vi er her er jo fordi de skal rive hjemmene våre og bygge en demenslandsby. Innen neste sommer er vi kastet ut. Vi er ganske frustrerte, sier beboer Elin Urke Håland til RA.

– Jeg er lei meg. Jeg ville gjerne bodd der resten av livet, legger hun til, og forteller at hun har bodd i Ramsvig de siste elleve årene.

LES OGSÅ: «Demenslandsby» møter motstand

Alle får tilbud

I dag er det 27 sykehjemsplasser, 25 boliger i bofellesskap og 28 omsorgsboliger i Ramsvig. Målet for den kommende demenslandsbyen er en samlet kapasitet på 90–97 plasser.

Prosjektet krever riving av noen bygninger, ombygginger og nye bygg. Rådmannen foreslår at de som bor i sykehjemmet og bofellesskapet flytter til andre ledige lokaler i byggeperioden. Sykehjemsbeboere skal få tilbud om å flytte tilbake demenslandsbyen står ferdig. De som ikke ønsker å flytte tilbake, skal få tilbud om plass i et annet sykehjem, og de som bor i bofellesskapet og i trygghetsboligene skal få tilbud om andre bosteder, lovte administrasjonen da RA omtalte saken i høst.

LES OGSÅ: Rapport: Demenslandsby fungerer her

Lei. Trist. Forbanna

Selv om beboerne har blitt lovet et annet bosted, sier beboerne at de foreløpig ikke vet hvor det blir, og at det gjør dem usikre.

– Vi blir fratatt våre hjem, og ingen vet hvor vi skal bo. Vi er frustrerte. Leie. Triste. Forbanna. Alt mulig, sier Håland.

– Hva er dere mest redd for?

– At vi hives ut. Vi har det fint der vi bor, og vi vil ikke flytte, legger hun til.

Beboerne nevner også det gode naboskapet, og hvor trist det blir dersom de blir splittet fra hverandre.

– Det finnes ikke nok omsorgsboliger. Hva skal de gjøre da? Kaste oss på sykehjem, alle sammen? Nei, jeg får helt vondt i magen av dette, sier Håland.

– Vi føler oss oversett og overkjørt. Innen et år blir vi kastet ut, som om vi ikke er verdt noe. Det er en skam at vi ikke blir hørt, legger hun til.

LES OGSÅ: Kronikk: «Stavanger er demensvennlig!»

Overrasket over demonstrasjon

Levekårsleder Reiten tok seg tid til å prate med et par av beboerne før han gikk inn for å signere avtalen. Han sier han har forståelse for at de reagerer, men at demenslandsbyen kommer til å komme.

– Beboerne må flytte ut om vel et år. Innen 1. juni skal vi ha individuelle samtaler med alle, for å høre hva og hvor de vil, og for å legge best mulig til rette for dem. Noen vil få tilbud om ny omsorgsbolig, noen er kanskje kommet dit at de trenger sykehjemsplass, mens andre kanskje vil ha best nytte av å bo i et bofellesskap. Alle vil få et tilbud, men det er ikke sikkert de kommer inn i en ny omsorgsbolig, sier Reiten til RA. 

Reiten sier beboerne ikke har tatt del i prosessen om demenslandsbyen, men at det har vært en utredning, som sier at Ramsvig egner seg til demenslandsby.

Om kveldens demonstrasjon, har han følgende å si:

– Det er første gang jeg kan huske at beboere fra omsorgsboliger og sykehjem har tatt turen for å demonstrere, og står utenfor med selvlagde plakater. Jeg synes det er tøft av dem, sier Reiten.

Mer fra Dagsavisen