Nyheter

Dette er de vanligste utfordringene på fjelltur

Skiftende vær, krevende terreng, egen form og forberedelser er viktige ting å huske på før man legger ut på fjelltur.

Bilde 1 av 4

Mange har nok tenkt å trø til på en fjelltur eller to i sommer, noe fagsjef i Stavanger Turistforening (STF), John Petter Nordbø, synes er kjempeflott.

– Siden det blir langt færre utenlandske turister i år, er dette kanskje året man skal besøke de virkelig populære turene. Preikestolen er et verdensikon, og det med god grunn. Alle rogalendinger med respekt for seg selv burde ta turen minst én gang i løpet av livet, sier Nordbø.

Han viser til at turen er godt tilrettelagt, og at de aller fleste med normalt grei helse kan klare turen inn.

– Her får du pustet litt i motbakkene, og kjent litt på ulendt underlag, men ikke verre enn at turen er innenfor rekkevidde for de fleste. Et godt tips er å dra litt ukurante tidspunkt for å få turen litt mer for deg selv. Nå er det 20 timer dagslys, og det er gjerne tidlig på morgenen det er aller vakrest på Preikestolen, sier Nordbø.

Mannskapstur Tall Ships Races 2018

Foto: Kjell Helle-Olsen / STF

LES OGSÅ: Røde Kors Stavanger økonomisk preget av korona

– Ta høyde for egen form

Daglig leder i STF, Preben Falck, minner om at det er viktig å ta høyde for egen form før man legger ut på fjellturer.

– Det noen synes er en trivelig joggetur, er en veldig krevende ekspedisjon for andre, sier Falck. Som forklarer at de gjennomgående har måtte justere opp gangtiden på turene på STF sine nettsider de siste årene.

– Mange har blitt mindre spreke de siste årene, så det er mange turer vi har lagt på en time ekstra. Likevel er det enda noen som synes estimatene bommer, da noen bruker lengre tid, og noen går på halve tiden. Derfor bør du ta noen testturer å finne ut hvordan din gangfart er i forhold til estimatene, råder Falck.

Daglig leder i STF, Preben Falck.

Daglig leder i STF, Preben Falck. Foto: Elin Falck / STF

LES OGSÅ: Bilferie i Norge i år? Dette må du tenke på

Krevende terreng i fylket

Falck mener mange nok generelt undervurderer Rogalands-naturen.

– Vi har et krevende terreng, som kan være tungt å gå i.

Han nevner at det har vært flere aksjoner mellom Førli-trappene og Kjerag, og at det er mange som har brent seg på den lange turen.

– Det er en kjempefin tur, men den tar lang tid. Vi planlegger å bygge en ny hytte der, sånn at man kan dele turen i to, da blir det noe helt annet, sier Falck.

Fagsjef Nordbø mener folk i Rogaland stort sett er veldig flinke til å velge turer etter sine egne forutsetninger.

– Med tanke på hvor mange folk som er ute på tur er det svært få ganger det går galt, og de aller fleste sitter igjen med en god opplevelse. Mitt inntrykk er snarere at folk gjerne undervurderer seg selv framfor å undervurdere turen. De fleste lokale er vokst opp med en turkultur og har en viss peiling på hva som kreves for å ferdes på fjellet, sier Nordbø.

Han nevner at det som av og til kan skape utfordringer for noen og enhver av oss er forskjellen på vær og føre fra lavlandet til høyfjellet.

– Noen ganger kan det være sol og 20 grader i Stavanger, og samtidig være tett tåke og surt vær på 1000 meter. Det er lurt å være forberedt på kaldt vær selv om du skal på tur en finværsdag midt på sommeren. Været snur fort på fjellet, og da er det greit å ha den ekstra jakken i sekken.

utsikt fra Kjerag

Foto:  Odd Inge Worsøe / STF

LES OGSÅ: Populært med ferie på sjøen

– Planlegg turen

Dan Halvorsen er redningsteknisk rådgiver i luftambulansetjenesten, og opplyser om at de ikke har eksakt statistikk på hvilke fjellturer i Rogaland som medfører flest luftambulanseoppdrag.

– Generelt kan vi si at i flere år har folk på tur til steder som Preikestolen medført en del oppdrag. Det kan være folk som er dårlig skodd og lite vant til å gå i terrenget. Dette har vært oppdrag som hjelpekorps og også helikopter har vært brukt en rekke ganger, sier Halvorsen.

Han anbefaler å planlegge små og store turer, og mener det er viktig å spørre seg hvilken erfaringer man har og om turen er etter evne før man starter.

– Hvis du skal på en krevende tur bør ferdighetene stå i samsvar med turplanen, sier Halvorsen.

Han mener det er viktig å gå gjennom med turgruppen hvilken beredskap man har i gruppen, hva man har av nødutstyr og om man kan førstehjelp.

– Er sekken tung anbefaler jeg å gå med staver, da det gir trening og for hele kroppen og letter børen i motbakker. Det sparer også knærne og kan forhindre et overtråkk i unnabakken, sier han.

– Tur etter evne gjelder fortsatt for alle nivå av friluftslivet, har du tenkt å utfordre naturen mer enn det du er vant med kan det være lurt å hyre en kvalifisert guide, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Gjennombrudd i brystkreftforskning ved SUS

– Anbefaler folk å prøve 

I likhet med fagsjefen i STF, mener daglig leder Falck at folk oftere undervurderer egen evne enn naturen.

– Mange er usikre på dette med været og hva de klarer. Jeg pleier alltid å anbefale folk å prøve, men å lage en plan B. Er du usikker på været eller dagsformen, lag en plan så du vet når du skal snu. Følg med på klokke, kart, og pass på at du har en retrett mulighet, sier Falck.

Han mener man som regel angrer på de turene man ikke går, men ikke de man starter på.

– Det skjer jo så klart at noen overvurderer egen form, men jeg mener flertallet vurderer motsatt vei, og at de nesten ikke tør å prøve. Da mene jeg trikset er å prøve, være føre var og se hvordan det går, sier Falck.

Mer fra Dagsavisen