Nyheter

Frivillig i Vigå

Tirsdag åpnet kommunens fjerde frivilligsentral. Målet er etter hvert å få på plass en i hver bydel.

I Kvernevik bydelshus åpnet Madla frivilligsentral dørene tirsdag. Siden august har daglig leder Line Møllerop brukt tiden på å gjøre seg kjent med frivillige lag og organisasjoner i bydelen, for å finne ut hva som mangler og hva det er behov for.

– Frivilligsentralen er ment å være en lavterskel møteplass for folk i Kvernevik og Sunde, og et supplement til det som allerede eksisterer her. Til nå har vi fått tilbakemeldinger på at det er ønskelig med både norskopplæring og én-til-én-samvær med eldre. Så det er ting vi allerede er i gang med. I tillegg prøver vi å få i gang leksehjelp for barne- og ungdomsskoleelever, sier hun.

Påvirke nærområdet

Møllerop har flere år bak seg som frivillig innenfor idrett, og tror frivillighet er tilfredsstillende både for den som gir og mottar.

LES OGSÅ: Norge på verdenstoppen i frivillighet

– I Norge er det ikke så vanlig å snakke med fremmede på bussen eller butikken. Men mange blir kjent med nye mennesker gjennom frivillighet. Da har man en felles plattform og felles interesser, og det er lett å komme i snakk med hverandre, sier Møllerop.

I tillegg til frivillighet på huset, har også Møllerop vært pådriver bak en Natteravn-gruppe i Kvernevik, som skal ha sin første vandring i kveld. Til sammen er det nå rundt 30 frivillige tilknyttet Madla frivilligsentral.

– Jeg er vokst opp på Madla og bor i Kvernevik, så det er veldig kjekt å få være med på å påvirke området du bor i, sier Møllerop.

Samfunnsutvikling

Per dags dato er det fire frivilligsentraler i Stavanger kommune: Storhaug, Hinna/Hillevåg, Eiganes/Tasta og Madla.

– Det vi håper er en gradvis opptrapping av antall sentraler, med én ny i året, slik at hver bydel kan få sin egen frivilligsentral, sier Tonje Hoff, virksomhetsleder i ungdom og fritid i Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Dugnad for midlertidig uteplass

Hun tror frivillighet og sentraler som disse gagner både beboerne i bydelene, men også kommunen.

– Vi i det offentlige har ofte økonomiske begrensninger. Derfor er samarbeid med frivilligheten den beste måten å tenke samfunnsutvikling på framover. Det er ikke meningen at de skal ta over det offentliges oppgaver, men at de skal dekke behov som ikke blir dekket og være et godt supplement til de eksisterende tilbudene, sier Hoff til RA.

Den nye frivilligsentralen på Madla tror hun blir et godt tilskudd til bydelen.

LES OGSÅ: Kan bli lagt ned

– Den har en sentral plassering med tanke på ny bebyggelse og det er en bydel med et rikt organisasjonsliv.

– En frivilligsentral skal være en sparringspartner og en støttespiller. De skal tilrettelegge både for bruker og giver, og på den måten skape en best mulig bydel for alle beboerne, sier Hoff.

Mer fra Dagsavisen