Nyheter

– Gruppen risikerer å ende opp som en tom protest

Facebook-gruppen «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger» kan få langt større gjennomslagskraft dersom de søker allianser med ett eller flere partier, mener statsviter.

– Uten allianser med politiske parti eller realistiske krav risikerer gruppen å ende opp som et fenomen som det er litt uavklart hva egentlig betyr, sier statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til RA.

I løpet av syv uker har protestgruppen mot de planlagte bomringene på Nord-Jæren nådd over 41.000 medlemmer på Facebook.

Forrige uke klarte de å mobilisere mellom 600 og 800 demonstranter ut på gatene i Sandnes, ifølge tall fra politiet. De har også fått massiv oppmerksomhet i lokalmediene, og hos politikerne går bomdebatten varmt. Senest fredag sendte Rogaland Ap ut pressemelding om at de krever en ny vurdering av bomfinansieringen.
 
Takter som dette mener grunnleggeren av Facebook-gruppen, Sigurd Sjursen, at gruppen hans skal ha æren for, til tross for at Rogaland Ap først under fylkesårsmøtet i mars vedtok at de vil se på andre betalingsmetoder enn bom.
 
– For syv uker siden var det ingen politikere som snakket om at de skal begynne å se på hele bomringen på ny. Det var et ikke-tema, sier Sjursen til RA.

Politisk uavhengig

Målet med Facebook-aksjonen hans er å fjerne bommene helt. Et delmål er å få til en utsettelse av bommene, samt en ny konsekvensutredning av bomfinansieringen for å se hvordan den slår ut for innbyggere og næringsliv. Aksjonsgruppen opprettet Sjursen «for folket», og han ønsker derfor at den skal være politisk uavhengig. Det kommer den også til å forbli, uttalte han til RA på fredag.

Aksjonen kan imidlertid få langt større gjennomslag ved å bygge allianser med ett eller flere partier, mener Tuastad. 
 
– Dersom de sa: Vi oppfordrer medlemmene til å stemme på de og de siden de støtter våre krav, ville det vært et svært sterkt press.

LES OGSÅ LEDER: Alternativet til bompenger

– En farlig konkurrent

For eksempel ville gruppen hatt stor betydning for Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), påpeker han.
 
– De ville blitt en farlig konkurrent til Frp ved valget neste år. Eller de kan støtte Frp eller andre parti og gi disse partiene troverdighet som så å si ekte bompengemotstandere.
 
Han oppfordrer også gruppen til å utfordre partiene mer konkret. I dag er noen av kravene til gruppen «urealistiske og livsfjerne», mener Tuastad. Dermed risikerer gruppen å ende opp som en tom protest.
 
– Det er et bredt vedtatt nasjonalt mål at biltrafikken i de store byene ikke kan vokse mer. Bomringer er ikke noe politikerne plutselig har kommet på. Kravene til aksjonsgruppen om fjerning, nye konsekvensutredninger og utsettelse blir helt på siden av den politiske prosessen. I stedet bør de rette alt skyts på hvordan bompenger slår urettferdig ut. Der kan det fortsatt skje noe, og her har de satt i gang noe.

At gruppen har klart å sette dagsorden denne sommeren er imidlertid ikke ensbetydende med at aksjonen vil gi effekt.

– De må også påvirke den politiske prosessen og rette seg inn mot vedtak. Det har ikke skjedd til nå, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Reagerer på Moi Nilsens bom-stunt (RA+)

Sigurd Sjursen

Sigurd Sjursen er grunnlegger av protestgruppen mot bompenger på Facebook. Foto: Tone Helene Oskarsen

– Vedtak kommer på sikt

Grunnleggeren av den nye antibom-gruppen på Facebook, Sigurd Sjursen, er rykende uenig i at protestgruppen bør alliere seg med ett eller flere partier for å få større gjennomslagskraft.

– Nei, vi har ikke fått til politiske endringer ennå, men det er fordi denne gruppen bare er syv uker gammel. Det denne gruppen har fått til i løpet av så kort tid er helt enestående, sier Sjursen.

Selv er han overbevist om at gruppen har det som skal til for å skape politiske endringer. 
 
– Nå har folket vist sin makt ved å gå ut i gatene og reise seg opp og si «nok er nok». Det vil gi resultater ved neste valg. Vårt press vil medføre at vi påvirker den politiske prosessen. Det vil føre til at andre vedtak kommer på sikt, mener han. 

LES OGSÅ: Han startet anti-bomgruppen som nå har 32.000 medlemmer: – Det er tydelig at det er et folkeopprør (RA+)

– Meld dere inn

Sjursen opplyser at de også oppfordrer alle sine medlemmer til å melde seg inn politiske partier så de kan stå på liste og være med på å utfordre politiske programmer.

– Jeg har ikke tro på at bare ett eller to partier kan få til endringer i bompengesaken. Sånn som Tuastad uttaler seg må et parti få 50 prosent oppslutning for at det skal være en vits. Men vi jobber mot alle partier for å få til en holdningsendring, sier han.

LES OGSÅ: Varsler flere bomdemonstrasjoner (RA+)

Vil ikke støtte FNB

Å knytte seg kun mot for eksempel Folkeaksjonen mot bompenger (FNB) har aldri vært aktuelt, selv om Stavanger-partiet i 2014 ble dannet nettopp med en Facebook-aksjon med tusenvis av sinte bompengemotstander som utgangspunkt.
 
– Det er viktig å forholde seg til at FNB kun stilte med liste i Stavanger ved forrige valg. Nå sender de riktignok ut signaler om at de vil prøve seg i andre byer, men foreløpig er ikke det avklart. Men vi kan ikke støtte et parti som kun har liste i én by, sier Sjursen.

LES OGSÅ: Nå skal bompengepartiet hans bli nasjonalt (RA+)

Mer fra Dagsavisen