Roganytt

Har kommet med Hekkan til Stavanger

NAVN I NYHETENE: Ole Dysjaland kvernet kjøtt på kjøkkenet og grillet i garasjen for å finne den ultimate burgeroppskriften.

Hvem: Ole Dysjaland (36)

Hvorfor: Kokk og Hekkan-gründer som har åpnet ny Hekkan-restaurant i Pedersgata.

– Du er Hekkans far. Hvordan gikk det til?
– Det startet egentlig mens jeg drev Sabi Sushi i Sandnes og på Kvadrat for litt over fire år siden. Jeg kikket meg litt rundt og ville lage et produkt som jeg kunne være stolt av og som jeg kunne servere med verdighet. Men det lå i bunn at dette produktet skulle være fastfood og fungere som take away. Selv er jeg glad i en god burger – og det er det mange som er. Burger som dette fantes ikke på markedet den gang, og da endte jeg opp med det.

– Og så gikk du i gang?
– Det kan du si. Jeg hadde grill i garasjen og kjøttkvern på kjøkkenbenken og gikk i gang og eksperimenterte. Etter å ha gått i dybden ble jeg etter hvert fornøyd med det jeg laget, men jeg hadde nok 80 til 90 forsøk før jeg hadde noe som satt. I mellomtiden traff jeg min forretningspartner Leiv Rune Mjølsnes, og vi begynte å reise for å få inspirasjon. Det ble London, New York, Stokholm og København der vi jaktet den perfekte burgeren.

– Og så ble det Hekkan?
– Vi hadde mange navn på bordet og hekkan er et godt og lokalt kraftuttrykk. Vår konklusjon da vi var ute og reiste var at de stedene som var mest rølpete på framsiden var dem som var mest seriøse bak fasaden. Så vi ønsket å drive litt hekkan og rote litt opp i formeninger om hva som er en digg burger.

– Når startet dere opp i Sandnes?
– Vi har holdt på der i to år nå, og har fått gode tilbakemeldinger, noe vi er ydmyke og overveldet over.

– Og så ble det Stavanger?
– Ja. Da vi startet opp i Sandnes hadde vi en forretningsstrategi på at vi ville noe mer enn bare å være der. Men før vi gikk i gang på et nytt prosjekt, måtte vi bevise at det vi hadde planlagt, og det vi hadde så stor tro på, fungerte i praksis. Da vi bestemte oss for å åpne i Stavanger, var det en omfattende prosess. Vi jobbet mot flere lokaler før vi fant dette lokalet i Pedersgata – som ga den rette magefølelsen.

– Hvordan har det gått?
– Vi åpnet for tre uker siden og responsen har vært overveldende. Planen var en litt forsiktig start uten markedsføring, og vi valgte med vilje å åpne i vinterferien. Likevel har det vært stappfullt, yrende liv i restauranten og langt mer besøk enn forventet. Det har selvsagt vært en god del armer og bein, men det er det jo alltid når en starter restaurant.

– Hva spiser du når du er hjemme?
– Hvis jeg virkelig skal kose meg, griller jeg ferskest mulig skalldyr. Sjøkreps er min personlige favoritt. Og etterpå kan det fort bli en grillet entrecôte med bearnés som jeg pisker for hånd. Når det gjelder drikke, ville jeg hatt en god, hvit burgunder til skalldyrene og til kjøttet er jeg svak for en god chianti eller en rød burgunder.

– Blir det flere Hekkan-steder på sikt?
– Nå vil vi levere kvalitet i Sandnes og Stavanger. For meg er ikke det viktigste å åpne nye steder for tidlig. Kunsten er å finne de riktige menneskene, og akkurat nå har jeg hekkan så flinke ansatte.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Ferie og tid med barna mine gir meg mye energi. Gode venner samlet rundt bordet med god tid, god mat og god vin. En helg i København er også nesten uslåelig.

– Hvem var din barndomshelt?
– En klisjé. Men jeg var faktisk Ingrid Espelid Hovig sin største fan.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Noen ganger burde jeg ha latt være å snakke. Er elendig på IT. Leter alltid etter nøklene og roter bort kvitteringer jeg burde tatt vare på. Er jeg engasjert, er jeg «all in». Det finnes ingen mellomting.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Tar en skikkelig tur ut med mine nærmeste venner. Spiser en pølse med alt på Esso etter service. Eller en hvitvin fra Jura og en Mont d'Or helt alene.

– Hva er du villig til å gå idemonstrasjonstog mot?
– Skolemat! Se på Sverige! Vi burde hadde kantiner delvis drevet av elevene som serverer ett varmt måltid minimum fire ganger i uken på skolen.

– Er det noe du angrer på?
– Uff ja, mye.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Francis Mallman, verdens beste på mat tilberedt på flamme/grill. Regner med at han ville hatt en magnumflaske i kofferten og kunne lært meg mye både om mat og livet.

LES OGSÅ: – Jeg er for feit, jeg drikker for mye og jeg bruker for mye penger på vin

Mer fra Dagsavisen