Nyheter

Hvor ligger egentlig Paradis?

At Bane NOR har valg å kalle stasjonen ved Strømsbrua for «Paradis» er ifølge lokalhistoriker Jan Gjerde en form for tyveri.

Navnet Paradis kom til på 1700-tallet, ifølge Gjerde. Det var da en gruppe eiere av eiendommen i bunnen av Hillevågsvannet, altså motsatt ende fra der stasjonen er nå, som kom fram til navnet.

Jan Gjerde er en av flere som reagerer på hvordan eiendomsutviklere låner «pene» stedsnavn som Paradis til sine prosjekter. For verken Paradis stasjon eller det nye leilighetskomplekset Paradis Brygge ligger i Paradis.

– Fra bunnen av Hillevågsvannet gikk det en li opp til Storhaug. Storhaug var en forblåst og steinete plass, men akkurat i denne lien lå man i le for nordavinden. Det var frodig der, og derfor kalte de det for Paradis, sier Gjerde til RA.

Han mener dette navnet er ganske viktig ettersom det er deskriptivt – altså det beskriver stedet. Det er grunnen til at man ikke bare kan ta navnet og flytte det en helt annen plass som ikke har de egenskapene.

Ulovlig 

– Etter min mening er det et tyveri. Når Bane NOR, som eier denne stasjonen, velger å kalle stasjonen for Paradis må vi tenke på at Bane NOR også eier tomteområdet der stasjonen ligger, sier Gjerde.

Bane NOR Eiendom bygger nå 220 leiligheter på det de har valgt å kalle Paradis Brygge. Salget av de første leilighetene i boligområdet som ligger rett sør for Strømsbrua, startet allerede våren 2017. Paradis Brygge skal ifølge Bane NOR Eiendom sine hjemmesider, bli en «ny urban bydel i Stavanger».

Gjerde forklarer at det ikke er uvanlig at utbyggerne finner et fint navn som gjør det attraktivt å bo på tomten.

– Når stedsnavnet allerede tilhører et annet sted, er dette en form tyveri, ettersom et navn vanligvis er beskyttet av lovgivningen, sier han.

Gjerde mener at Bane NOR sitt motiv for valget av dette navnet, er at de ønsker å få dette «prestisjenavnet» på sin stasjon, fordi det smitter over på deres eiendom.

Andre alternativer

Ifølge Gjerde er det andre navn som ville passet veldig mye bedre for akkurat denne stasjonen.

– Det er jo snakk om der Strømsbrua går, og den ble opprinnelig bygget over en eiendom som heter Lindal. Lindal bygde et sommerhus og gårdsbruk akkurat der Strømsbrua går over.

Hvis du går på andre siden av Lagårdsveien der stasjonen er, så finner du Lindalstrappen og Lindalshagene. Hele landskapet opp mot Vålandspibå kalles Lindalshagene.

– Lindal hadde da vært et fint navn til minne om den opprinnelige historien og opphavet til stedet, i stedet for å stjele naboen sitt navn.

Viktig

Et stedsnavn peker tilbake på noe – gjerne en person som har vært viktig eller en hendelse som har vært viktig for området.

– Hillevåg er jo nå et område i Stavanger som er i stor forandring. Mange personer flytter til Hillevåg nettopp på grunn av alle disse store byggeprosjektene som er der. For dem som flytter til område er det viktig å ha kjennskap til bydelens historie, for det er en veldig god og interessant historie. Da har de noe å identifisere seg med, som er positivt. Derfor er både stedsnavn og gatenavn viktige, sier Gjerde.

Prosjektdirektør Nicolay Schreuder i Bane NOR Eiendom mener bruken av Paradis-navnet er helt i orden. 

Nicolay Schreuder, som er prosjektdirektør for Bane NOR Eiendom Sør/Vest, opplyser at selskapet som regel legger til grunn navnet som har vært benyttet i jernbanesammenheng på det definerte området, når de skal velge navn på en stasjon.

– Paradis har vært et benyttet navn i jernbanen siden 1920-tallet og det har vært godshåndtering der nesten like lenge, sier Schreuder til RA.

Én av tingene Gjerde lurer på, er om det er slik at navneendring fra Hillevåg og Lindal til Paradis er godkjent av kommunen.

Schreuder forklarer at Stavanger kommune har benyttet Paradis som navn i offentlige plandokumenter siden midten på 90-tallet som han kjenner til, og gjerne enda lenger også.

Han tror Jan Gjerde og andre helt sikkert har rett hva gjelder opprinnelsen.

– Men Paradis har altså blitt utvidet i takt med jernbanens virksomhet i området, og Paradis Stasjon som ligger tett på Strømsbrua, har båret sitt navn med stolthet og uten diskusjon i over ti år.

Mer fra Dagsavisen