Nyheter

Ikke rødgrønn. Bare grønn

Senterpartiet er jevnstore med og større enn Ap og Høyre i mange fylker og kommuner. Da er det meningsløst å kreve at partiet skal «velge side» før valget, mener nestleder Ola Borte Moe.

Er dere fortsatt et rødgrønt parti?

– Vi er et grønt parti.

Jeg spør fordi dere nekter å fortelle velgerne om dere går til høyre eller venstre i fylkestingene i forkant av valget.

– Det er ingen grunn til at dette spørsmålet skal rettes bare til oss. Det er en kjent sak at partiene i norske kommunestyrer og fylkesting samarbeider på kryss og tvers. Det gjelder ikke bare oss, det gjelder alle partier. Sånn har det egentlig alltid vært, og sånn vil det nok også fortsatte. Å antyde, som du gjør med spørsmålet, at dette har rikspolitiske følger, virker meningsløst. Vi konkurrerer med Høyre og Arbeiderpartiet om innflytelse i mange kommuner og fylker, og det er slik det skal være.

Tore O. Sandvik, Aps fylkesordfører i Trøndelag, sier: «Med flertallsregjering på høyresiden er det er viktigere enn noensinne å ha et rødgrønt Trøndelag som står imot de verste utslagene av høyrepolitikken». Har han ikke rett i det, da?

– Vi har ikke sagt at vi ikke skal samarbeide med Ap og Tore O. Sandvik.

Men dere har heller ikke sagt det motsatte, at dere skal samarbeide.

– Det må være like mye en utfordring til Tore O. Sandvik. Han stiller jo samme krav som oss: Ap vil ha fylkesordføreren, og det vil vi også. Der er det 1-1, tenker jeg. Det er helt naturlig når det er regionalvalg at partiene kjemper om innflytelse og posisjoner, for det gir gjennomslag for egen politikk. Det vet Tore, og det vet vi.

Det jeg siterte Sandvik på handler bare om fylkesordførerposten?

– Selvsagt. Og det er fair, det. Han vil fortsette i den jobben han har hatt i 16 år. Men vår ambisjon er å få en forandring på den posten. Det handler om politikk.

Dere kan komme på vippen i 10 av 11 fylkesting. Burde ikke velgerne få vite hvor dere hopper før de stemmer på dere?

– Men det vil variere veldig fra fylke til fylke, vil jeg tro. Historien har vist at Ap og Høyre heller ikke er fremmede for å samarbeide lokalt. Det gjør de en rekke plasser. Dette er noe alle vet og er innforstått med, men så prøver man å lage en situasjon ut av dette nå, rundt Senterpartiet. Det er konstruert. Men det tar vi med knusende ro. Vi er et eget alternativ, på lik linje med Ap og Høyre. Vi kommer til å være jevnstore eller større enn dem, forhåpentligvis, mange steder. Da er det veldig kunstig at vi skal avkreves et svar. Spørsmålet er like mye hvem Ap skal samarbeid med det, eller Høyre. Det viktigste for oss er politikken. Og for å gjennomføre vår politikk, trenger vi posisjoner. Det er det samme lokalt som i rikspolitikken. Vi vil sitte i regjering for å føre vår politikk for hele landet.

Det er bra du nevner regjering og rikspolitikk. For altså: Dere er den mest høylytte kritikeren av regjeringens politikk. Nærpolitiet, sammenslåinger av fylker og kommuner, nedleggelse av skatte- og NAV-kontor, næringspolitikk … Kan dere likevel samarbeide med Høyre lokalt?

– Ja, det kan vi. Om det gir oss gjennomslag for vår politikk.

Har regjeringspartiene en bedre politikk lokalt, da? Eller bedre folk?

– Det handler vel ofte lokalt om å få på plass de beste løsningene for det fylket man bor i. Det er ikke mulig å skjematisk overføre rikspolitiske forhold til lokale forhold, eller omvendt.

Det er så stor forskjell på den lokale politikken og rikspolitikken?

– Selvsagt. Og det vil det forhåpentligvis fortsatt være. Og det finnes heldigvis dyktige folk i lokalt i både Høyre og Arbeiderpartiet.

Fagforbundet ga dere penger til årets valgkamp. Nå advarer de sine medlemmer mot å stemme på Sp fordi dere ikke vil love rødgrønn lojalitet.

– Vi har et ryddig og godt forhold til Fagforbundet, og har hatt det i mange år. Vi er enige om mye knyttet til arbeidslivspolitikk og offentlig sektors plass i norsk tjenesteproduksjon. Hva de holder på med her, vil jeg ikke spekulere i. Ikke i det hele tatt. De står fritt til å si hva de vil, selvsagt. Vi fører vår politikk, uavhengig av den støtter vi mottar fra dem og andre. Og den politikken virker å være god nok, all den tid vi får støtte fra stadig flere. Dette vil ikke påvirke partiet i noen grad.

Men velgerne?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror de vet hvor de har oss.

Du sier, så ofte du kan, at dere er et sentrumsparti. Bare grønt, sier du når jeg spør. Resten av sentrum sitter i regjeringen Solberg nå. Da er det naturlig å spørre om dere kan finne på å gå samme vei?

– Det er jo ikke rare greiene igjen av resten av sentrum, da.

Nei ...

– Det er som du sa litt tidligere: Vi er den sittende regjeringens tydeligste kritiker, det tydeligste opposisjonspartiet. I det ligger det selvsagt at vårt mål for 2021, når vi kommer dit, er en ny regjering. Men det er vårt landsmøte i 2021 som skal vedta hvordan vi skal forholde oss til neste stortingsvalg. Sånn er det hver gang. Sist vedtok landsmøtet at vi skulle gå for en regjering med utgangspunkt i sentrum og Arbeiderpartiet. Det blir nok fort løsningen denne gangen også, men det skal ikke jeg forskuttere.

Det er som rødgrønt parti dere virkelig har tatt av blant velgerne de siste årene. Er du enig i det?

– Jeg tror det først og fremst handler om at vi har tydelige alternativ til regjeringens politikk på en rekke områder. Ikke minst når det gjelder sentralisering og nedbygging av tilbud i store deler av landet, og på næringssiden, der dagens regjering har begynt med næringsforbud. Regjeringen Solberg har jo nettopp, for første gang i norsk historie, forbudt produksjon av en lovlig vare i Norge.

Da snakker vi om pels?

– Ja, da snakker vi om pels. Det er et prinsipielt spørsmål, der regjeringen har sviktet. Og det har kommet forbud mot dyrking av myr, og regjeringen har en målsetting om å doble skogvernet. Det er i praksis næringsforbud. Med Høyre og Frp i regjering har aktivisme og smale interessegrupper fått gjennomslag. Det blir lagt merke til av folk, tror jeg. Kanskje ikke i Oslo, men i resten av landet, der folk vet hvordan verdiene skapes.

Da fikk du inn den, ja. Tilbake til årets valg. Dere er gode til å «snakke rødt». Økte skatter, bedre fordeling både sosialt og geografisk. Lurer dere ikke folk om dere da plutselig samarbeider med Høyre og Frp, som ser ut til å gjøre kampen mot eiendomsskatt til en hovedsak i valgkampen i høst?

– Der vil du nok finne … Vi har vært en sterk kritiker av endringene i skattesystemet, der progressive skatter fjernes til forhold for flate skatter. Det hjelper ikke å kalle det grønne avgifter, dette slår likevel skeivt ut sosialt og geografisk. Og folk reagerer, det ser vi jo i bompengeopprøret. Jeg tror folk skjønner godt at de som tjener mest, må bidra mest. Men eiendomsskatten er ganske annerledes. Det er en kommunal skatt. Og her ser vi Senterpartiet mene ulike ting basert på ulike lokale forhold. I Trondheim er vi for eiendomsskatt, fordi kommunen trenger det for å tilby gode tjenester. I Stjørdal [like nord for Trondheim, journ.anm.] er vi imot. Der er vi den fremste garantisten for at det ikke blir eiendomsskatt, fordi kommunene drives godt uten den inntekten. Det er lokale forhold som vil avgjøre. Eiendomsskatten er ikke et mål i seg selv, men noen steder er den nødvendig for å sikre driften av kommunene.

Dere er, som du sier, jevnstore med eller større enn Ap flere steder i landet, og dere kryper opp i ryggen på dem også i rikspolitikken. Er det manglende selvtillit fra Ap og Fagforbundet vi ser når de ber dere velge side?

– Vi var størst i Sogn og Fjordane allerede ved forrige valg. Og se på målingene nå: Ap er litt større enn oss i Trøndelag, der jeg bor. Men det store bildet er at det nå er tre store parti i Norge: Ap, Høyre og Senterpartiet. Vi er størst på enkeltmålinger i nord, og jevnstore med Ap i Innlandet. Det er klart at det betyr konkurranse knyttet til hvem det er som skal bestemme, hvem som får mest gjennomslag. Det vet Tore O. Sandvik, og det vet vi.

Ok. Glem rødgrønt, sentrum, høyre og andre konstellasjoner. Hva får folk som stemmer på dere i valget i høst?

– For å ta Trøndelag: Vi er den fremste garantisten for å utvikle hele fylket. Da snakker jeg om fylkeskommunens kjernesaker, som videregående skoler, samferdsel, kollektivtransport og tannhelse. Men vi vil også sørge for at fylkeskommunen skal være en kraftig ombudsmann som står på for at staten og regjeringen ikke skal få fortsette sentraliseringslinja de har kjørt de siste fem-seks årene. Det har de gjort delvis, eller faktisk nesten alltid, med støtte fra Ap.

Da fikk du inn den også, ja.

– Jo, men dette er reelle politiske motsetninger. Det er jo derfor vi har politiske parti som kjemper om innflytelse, for å kunne føre sin politikk.

Les også: Stor oversikt: Her er gavene som finansierer partienes valgkamp

Les også: Kommunevalget: Kvinneandelen på stedet hvil

Les også: I dag er det to måneder til innbyggerne i flere byer kan våkne opp til en helt ny politisk hverdag, viser meningsmålinger

Mer fra Dagsavisen