Nyheter

Jobbet måneder uten lønn

Stine Nordvang (20) og Alena Saliji (18) jobbet i butikk i henholdsvis én og to måneder i fjor. De har ennå ikke fått lønn. Butikken ønsker å ordne opp, men sliter økonomisk.

– Jeg føler meg lurt. Hvorfor ansetter butikken folk når ansatte ikke får lønn? For meg virker det som at arbeidsgiver har utnyttet to uerfarne jenter, sier Stine Nordvang (20).

Nordvang og Alena Saliji (18) jobbet begge i butikken Søravind i Stavanger sentrum. Nordvang jobbet som julevikar i desember 2017. Saliji jobbet hele november fram til jul samme år. Ingen av dem har fått lønn for arbeidet.

35.000

Ifølge Saliji skylder butikken henne 25.000 kroner i lønn, Nordvang 10.000 kroner.

LES OGSÅ: Sjekk her om du er blant fjorårets lønnsvinnere

– Når vi spør hvor lønnen blir av, får vi bare høre om at det ikke er penger, sier Saliji.

De tidligere kollegene har kjempet for å få pengene de har krav på. De har vært innom Arbeidstilsynet, politiet og Forliksrådet og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK).

– Lite har kommet ut av det. Jeg er overrasket over hvor vanskelig det skal være å få utbetalt det vi har krav på, samt vite hvor man skal henvende seg dersom det skjer ugreie ting på arbeidsplassen, sier Nordvang.

Begge er ferske i arbeidslivet. Nordvang og Saliji vil advare andre unge.

– Jeg skjønner at unge ikke vil inn i arbeidslivet om det er dette man møter. Mitt råd: Slutt på dagen, om du ikke får lønn, sier Nordvang.

– Dette var min første jobb. Jeg visste ikke hva som var normalt i arbeidslivet. I prosessen har jeg lært mye om mine rettigheter, sier Saliji.

LES OGSÅ: 20-åringer må jobbe nesten fem og et halvt år lenger enn dagens pensjonister

Seks ansatte mangler lønn

Søravind-gründer og daglig leder, Iselin David-Larsen, sier til RA at det er seks ansatte ved butikken som ikke har mottatt all lønn de har krav på. Fire av disse har gått med på å få betalt over tid. David-Larsen har forståelse for at Nordvang og Saliji krever lønnen sin.

– Det er alvorlig når ansatte ikke får lønn. Det plager meg at ansatte ikke har fått det de skal ha. Fire av de seks ansatte butikken skylder lønn har valgt å finne en løsning med butikken. Jeg kan ikke klandre de andre to for å ta dette videre, sier David-Larsen.

Daglig leder avviser at hun har lurt ansatte til å jobbe gratis for henne.

– Jeg har ikke tatt ut lønn til meg selv heller. Butikken sliter økonomisk. Vi har lite inntekter. Jeg vil betale lønn så fort jeg kan, sier David-Larsen, som sier at hovedgrunnen til at ansatte ikke har fått lønn er en tvist med en ekstern aktør.

– Denne aktøren skylder butikken 170.000 kroner. Dette var penger som skulle gå til lønn, sier David-Larsen.

Hun forteller at Søravind også har gjeld til det offentlige, samt noe gjeld til leverandører.

– Det kan gå mot konkurs, men jeg holder åpent i håp om å få inn nok til å betale lønnen til ansatte. Jeg føler ansvar overfor de ansatte. Jeg vurderer også å betale de ansatte av egen lomme, sier David-Larsen.

Ifølge daglig leder har Søravind ingen ansatte nå.

LES OGSÅ: Jannicke fikk 28.000 kroner mer i lønn etter kvinneløft

Arbeidstilsynet: – Vi kjenner saken og følger den videre

Tilsynsleder Guro Fykse i Arbeidstilsynet i Rogaland sier at hun kjenner til saken til Nordvang og Saliji.

– Vi følger den videre, sier Fyske, som ikke vil kommentere ytterligere.

Fyske sier Arbeidstilsynet fra tid til annen får tips om saker der arbeidstakere ikke får utbetalt lønn.

Daglig leder i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), Frøydis Patursson, forteller at organisasjonen har 6500 saker i året.

– En del av disse er saker som går på lønn. Hvor parten ikke får lønn i det hele tatt, at parten får for lite lønn, ikke overtidsbetaling eller feriepenger, sier Patursson.

Hun forteller at det er useriøse aktører innen flere bransjer, men servicebransjen stikker seg ut negativt hva gjelder ikke utbetalt lønn i det hele tatt og manglende overtidsbetaling.

– Ofte er det bedrifter som sliter med det meste, ikke bare økonomien, men også dårlige rutiner generelt. Mange useriøse bedrifter gambler på at ansatte ikke gidder eller orker å ta saken videre.

– Samle timelister og før logg

JURK-sjefen kan ikke kommentere saken til Nordvang og Saliji, men hun kan gi råd på generelt grunnlag for hva personer i lignende situasjoner kan gjøre. Det gjelder å ha så mye bevis som mulig.

– Ta vare på timelister og lønnsslipper. Loggfør også selv når du jobber. Man kan også ta vare på SMS-er og e-poster med sjefen, sier Patursson.

Dersom man ikke mottar lønn, kan arbeidstakere sende krav med frister for utbetaling.

– Dette er et rettslik dokument. Om det ikke fører fram, kan man ta saken inn for forliksrådet. Forliksrådet kan avsi en dom med en utbetalingsfrist. Om det ikke skjer, kan man ta dommen videre til Namsfogden og få beløpet tvunget tilbakebetalt, forklarer Patursson.

– Dette kan man gjøre dersom det går på betalingsviljen til bedriften. Dersom bedriften er insolvent, kan man begjære bedriften konkurs. Derfor er det viktig å kontakte Nav og få lønnsgaranti, slik at det offentlige kan garantere at lønnen blir betalt dersom det ikke er penger i boet, sier Patursson.

LES OGSÅ: Utvinner bitcoins på hemmelig adresse

Gir råd til unge som skal ha sommerjobb

LO Rogaland har ikke tall på hvor ofte unge arbeidstakere havner i tvist med arbeidsgiver. Men hvert år er Sommerpatruljen ute og sjekker arbeidsforholdene til unge i sommerjobb.

– Jeg kan ikke si at det skjer ofte at vi treffer ungdommer som ikke får lønn, men vi opplever stadig at unge har problemer, spesielt unge i sommerjobb eller som er julevikarer, sier Miriam Jordal Sorø, ungdomssekretær i LO Rogaland.

– I fjor var bruddraten 27,5 prosent. Nesten tre av ti bedrifter vi besøkte hadde brudd. Brudd kan være ikke utbetalt lønn, ikke overtidsbetalt, ikke arbeidskontrakt, eller at ansatte ikke er godt nok informert om rettigheter eller for eksempel hvem som er verneombud, sier Jordal Sorø.

Verstingene

Verstingene finner Sommerpatruljen oftest innenfor servicesektoren.

– Bransjer hvor ansatte jobber mye deltid, bransjer hvor det er unge arbeidstakere og der det er stor gjennomtrekk. I bedrifter der folk blir værende over tid, er det ofte bedre arbeidsforhold, sier Jordal Sorø.

Hun treffer ofte unge ansatte som vet lite om rettigheter og hvem de skal kontakte dersom det er problemer på arbeidsplassen.

– Det er heller ikke alle arbeidsgivere som kjenner lovverket godt nok, sier Jordal Sorø.

Fem råd fra LO

Det nærmer seg sommerjobb-sesong. Mange unge vil få sitt første møte med arbeidslivet. LOs ungdomssekretær har fem råd:

* – Arbeidskontrakt: Er ditt bevis på at du er ansatt. Kontrakten skal fortelle hvor du jobber, hvor mye du får betalt og hva jobben din er og når du skal på jobb.

* – Ikke jobb svart: Sjekk lønnsslippen om du betaler skatt. Å jobbe svart er ulovlig, og man mister rettigheter. Skader du deg på jobb, kan du risikere å miste retten til yrkesskadeerstatning.

* – Opplæring: Du har rett på opplæring, med full lønn.

* – Bruk verneutstyr: Det er sjefens ansvar å skaffe, men du er selv ansvarlig for å bruke det.

* – Organiser deg: Det er din forsikring i arbeidslivet, og da har du noen du kan henvende deg til hvis det skulle oppstå et problem i arbeidsforholdet, sier Jordal Sorø.

Hun oppfordrer også ungdom og foreldre til å ta kontakt vis Sommerpatruljetelefonen, som åpner 15. mai, samt Facebook.

Mer fra Dagsavisen