Den fjerde utgaven av restaurantguiden White Guide Nordic ble offentliggjort i København mandag kveld. Guiden inneholder en oversikt over de 341 beste restaurantene i de nordiske landene.
LES OGSÅ: Dette er byens beste restauranter
Sushirestauranten Sabi Omakase i Pedersgata i Stavanger havner på en delt 12. plass på listen, og er dermed rangert som den nest beste av restaurantene i Norge. Maaemo er fortsatt høyest rangert i Norge på en delt tredjeplass på topp-30-listen.
– Oi, tolvte plass? Det er jo en stor ære, og en anerkjennelse for alle oss som jobber her. Det er fint å vite at mange setter pris på det vi driver med, sier sjefkokk Roger Asakil Joya ved Sabi Omakase til DN.
Restaurantene i White Guide klassifiseres i fire kategorier, hvor man kan score totalt 40 poeng for maten. Den høyeste kategorien er Global Masters Level, deretter følger Masters Level, Very Fine Level og Fine Level.
LES OGSÅ: Nordisk prestisjepris til Sabi
Re-Naa tikker inn på en 29. plass, og Stavanger er dermed representert med to restauranter på listen over de 30 beste i Norden.
Også restaurantene Renaa: Matbaren, Egget, NB Sørensen Annen Etage, Tango og Fisketorget er representert i White Guide – alle disse i kategorien Very Fine Level.
Øverst på White Guide Nordics liste troner København-restauranten Geranium. Esperanto i Stockholm sikrer andreplassen, mens Oslo-restauranten Maaemo altså kaprer en delt tredjeplass sammen med Fäviken Magasinet i svenske Järpen.
Både Sabi Omakase og Re-Naa har for øvrig én stjerne i den nordiske utgaven av Michelin-guiden.
LES OGSÅ: – Dette er som å få Oscar
Norge beste restauranter ifølge White Guide:
1. Maaemo, Oslo
2. Sabi Omakase, Stavanger
3. Kontrast, Oslo
4. Re-naa, Stavanger
5. Credo, Trondheim
6. Lysverket, Bergen
7. Statholdergaarden, Oslo
8. Bokbacka, Oslo
9. Palace Grill, Oslo
10. A L'aise, Oslo