Nyheter

Kommunen får tilsynssmekk

Stavanger kommune kjente ikke til seks av 13 underleverandører i byggingen av nye Gamlingen, viser rapport.

Ferdigstillingen av nye Gamlingen ved Mosvangen i Stavanger har vært en fjær i hatten for kommunen. Tusenvis av badegjester har besøkt svømmeanlegget etter at det åpnet i midten av juni. Nå får kommunen kritikk for deler av byggeprosessen.

– Kommunen har ikke god nok kontroll med å godkjenne bruk av underleverandører i anleggs- og byggeprosjekter, og kan dermed ikke vite om hovedleverandørene tar inn useriøse aktører, heter det i rapporten «Forebygging av svart arbeid», som er utarbeidet av Rogaland Revisjon på vegne av Stavanger kommune.

Rapporten ble bestilt ble bestilt av Kontrollutvalget til kommunen i fjor.

Sammen med A-krimgruppen og politiet har de vært involvert utførelsen av stikkprøver ved tre ulike byggeprosjekter i regi av Stavanger kommunes avdeling for bymiljø og utbygging. I tillegg til nye Gamlingen, ble Lervig sykehjem og Brodds klubbhus kontrollert.

LES OGSÅ: Aksjonerte mot 174 byggeplasser

Økt risiko 

Tilsynet av nye Gamlingen ble gjennomført i mars i fjor, ifølge A-krimgruppen. På byggeplassen var det personer fra 13 firmaer som arbeidet da stikkprøven ble utført. Seks av disse var underleverandører som kommunen ikke kjente til.

– Den manglende kontrollen med dette medfører økt risiko for at useriøse aktører utfører arbeider for kommunen. Kommunen har heller ikke mulighet til å kontrollere leverandører som de ikke vet om arbeider på prosjektet, heter det i rapporten.

Rogaland Revisjon har også gjennomgått kontrakten for nye Gamlingen. I den fantes ikke bestemmelser om en maksgrense på to underleverandører, som er et krav i Stavanger kommune. Dokumentasjon på godkjente leverandører var heller ikke lagt inn i kommunens sak- og arkivsystem.

LES OGSÅ: Politiaksjoner mot bilverksteder

Kan forbedres

– Vi har hatt veldig god kontroll på selve byggeprosjektet og oppfølgingen av våre leverandører, men revisjonen viser at vi har et forbedringspotensial både når det gjelder dokumentasjon på godkjenning av og kontroll av underleverandører og deres arbeidstakere, sier direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, til RA.

– Hvorfor har det sviktet i kontrollen på underleverandører?

– Historisk sett har systemet vært basert på tillit og enkelte stikkprøver. Vi har forholdt oss til våre leverandørene, og forventet at de har fulgt opp egne underleverandører. Fordi dette er et system som kan utnyttes, har vi fått tydelige krav om strengere kontroll, sier han.

LES OGSÅ: – Privatmarkedet er tatt av useriøse aktører

Flere stikkprøver

Ifølge Skjørestad har kommunen satt i gang omfattende tiltak på alle svake punkter som er blitt påpekt i rapporten.

– Som byggherre må vi oftere ut på byggeplassene og sjekke hvem som er der og dokumentere det. Vi kommer også til å spisse kontraktene våre for å sikre at vi får kontroll over alle underleverandører. Det må kunne dokumenteres at alle er godkjente av byggherren, sier direktøren.

Han opplyser at kontrakten på Gamlingen er inngått for flere år siden, og at kommunens nye kontrakter tar høyde for mye av det som påpekes av revisjonen.

Kommunen får også skryt i rapporten  «Forebygging av svart arbeid». Rapportens hovedfunn er at kommunen arbeider aktivt med forebygging av svart arbeid, og samarbeider godt med andre instanser. Mandag neste uke skal rapporten behandles i Stavanger Bystyre.

LES OGSÅ: Endelig åpner Gamlingen

Mer fra Dagsavisen