Nyheter

Kontrollerer ID på Facebook

Mindreårige prøver stadig å komme seg inn på utesteder ved hjelp av falsk legitimasjon. Ifølge Steffen Rege på utestedet Hygge, er det likevel få som kommer seg forbi dørvaktene.

Bilde 1 av 2

Av: Ingeborg Schriwer

– At mindreårige prøver å komme seg inn med falsk ID skjer hele tiden, forteller daglig leder på utestedet Hygge i Stavanger, Steffen Rege.

Legitimasjonen ungdommene viser fram i døren kan være tuklet med, lånt av en eldre venn eller kjøpt på internett. På Hygge, der aldersgrensen som regel er 18 år, jobber de aktivt med å forhindre at ungdom som ikke er gamle nok skal komme seg inn. Legitimasjon må vises til dørvaktene uansett, og legitimasjonen må være gyldig.

Ifølge Rege er det sjelden at mindreårige kommer seg forbi dørvaktene. Det har hendt at gjester har gitt beskjed om at det er mindreårige som har kommet seg inn.

– Om det skjer, så sjekker vi vedkommende på nytt. Da går vi grundig til verks ved å søke opp personen på Facebook og kontrollere at bildene og bursdagen stemmer. Som i de fleste tilfeller har personen fylt 18 kanskje en uke før. Noen ganger samme dagen.

###

Utestedet Hygge har som regel 18-årsgrense. Foto: Ingeborg Schriwer

Konsekvens for utestedet

Skjenkekontrollen, en avdeling innenfor Rogaland Brann og Redning, har som ansvar å kontrollere at utesteder og serveringssteder følger alkoholloven. De slår hardt ned på servering av alkohol til mindreårige.

– Konsekvensen for utestedet varierer. Men hvis mindreårige kommer seg inn og ikke er gamle nok, så rapporterer vi det til kommunen, og da kan de tildele prikker til utestedet. Skjenking av mindreårige gir åtte prikker, sier seksjonsleder for skjenkekontrollen i Rogaland, Sverre Skårland.

LES OGSÅ: Tryggere på byen i Stavanger

Hvert utested eller serveringssted kan få totalt 12 prikker over en periode på to år. Kommunen kan dele ut maks åtte prikker per lovbrudd. Når utestedet har samlet opp 12 prikker risikerer de å miste skjenkebevillingen.

– Det at mindreårige bruker falsk legitimasjon er det verste som skjer. Jeg tror ikke de forstår at det kan koste oss jobbene våre. Det viktigste er jo selvfølgelig at alle gjestene våre er trygge. Det er derfor vi har en nulltoleranse for skjenking av mindreårige. Hvis noe skulle skje med dem, er det dessuten vårt ansvar, sier Rege.

Kan fengsles

I 2018 ble 869 personer tatt med falsk eller lånt legitimasjon av PSS Securitas i Rogaland i Rogaland. Avdelingsleder Kristoffer Daldorff vet av erfaring at en majoritet av disse sakene gjelder utesteder med 18-årsgrense. De opplever også at det er langt flere som bruker lånte ID-er enn det er forfalskede.

Når dørvakten på et utested beslaglegger en ID, vil vakten levere den til politiet i løpet av kvelden. Deretter er det politiet som avgjør om de vil henlegge saken, eller om de ønsker å føre saken videre. Det er en ganske liten del av slike lovbrudd som blir anmeldt, ifølge Daldorff.

– Bruk av falsk ID straffes med bøter fra 1500 kroner. Vi anmelder kun dem som har gjort endringer på selve ID-en, opplyser Kristian Johansen, leder for forebyggende og patruljeseksjonen i Stavanger, Sør-Vest politidistrikt.

LES OGSÅ: Disse er verst på TripAdvisor

PSS ønsker strengere straff for bruk av falsk eller lånt ID

Under 1 prosent av personer tatt av PSS for bruk av falsk eller lånt ID, endte opp med å bli anmeldt.

PSS Securitas avdekket i året som gikk, 869 personer med falsk eller lånt ID i Rogaland. Samtidig ble kun åtte ungdommer anmeldt for samme lovbrudd i Sør-Vest politidistrikt. Med tanke på hvor få som blir anmeldt, mener avdelingsleder for PSS Securitas Stavanger, Kristoffer Daldorff, at konsekvensen for bruk av falsk eller lånt ID, nesten ikke er tilstedeværende.

LES OGSÅ: Denne buksen var ikke fin nok for dørvakten

###

Kristoffer Daldorff i PSS Stavanger mener de stopper de fleste mindreårige i døren. Foto: Frode Olsen

– Det vi legger merke til er at det er langt flere lånte ID enn falske. Det som er tilfellet, er jo at dette er to forskjellige lovbrudd. Det å forfalske ID gir mye strengere konsekvenser. Dessverre er ikke konsekvensene tilstedeværende. Slike saker tar mye lengre tid for politiet å følge opp. Det kan skyldes en mangel på ressurser. Vi ønsker at det skal ha strengere straff, ettersom konsekvensene er så store for oss og utestedene, sier Daldorff.

LES OGSÅ: Store lønnsgap blant utelivstoppene

Politiet: – Må vurdere ressursbruken

Leder for forebyggende og patruljeseksjonen i Stavanger i Sør-Vest politidistrikt, Kristian Johansen, benekter at mangelen på anmeldelser skyldes ressursmangel.

– Politiet må vurdere ressursbruken ut fra alvorlighetsgraden på de forholdene vi jobber med. Disse sakene blir ikke prioritert høyt med mindre selve dokumentet er forfalsket, forklarer Johansen.

Han er også klar på hva politiet ønsker å gjøre for å redusere antall mindreårige som bruker falsk eller lånt ID.

– Det vil bli lettere nå vi får nye ID-kort i Norge. Disse lar seg ikke forfalske, og vil være veldig vanskelig å låne ut. Det er jo dørvaktene på utestedene som har utfordringen med å avdekke bruk av lånte eller forfalskede ID-kort. Der har vi en dialog med utestedene som skal gi dørvaktene bedre arbeidsforhold ved inngangen, og muligheter til å ta en skikkelig kontroll av ID-kortene, sier Johansen.

LES OGSÅ: Leder: «Dridasbyen» Stavanger

– Det burde være enklere for dørvaktene å anmelde bruk av falsk eller lånt ID. Vi har ikke agenda å skape ungdom med rulleblad. Dessverre er konsekvensene for oss og utestedene såpass stor, at det burde være en konsekvens på den andre siden. Det trenger ikke nødvendigvis å bli straffesaker ut av det, men konsekvenser må det være, sier Daldorff.

Slik sjekkes ID

** PSS Securitas har et eget kveldskurs med opplæring i å kjenne igjen falsk eller lånt ID.

** På kurset brukes ID PSS tidligere har beslaglagt, og fått tillatelse til å bruke.

** De bruker både falsk og lånt ID, sammen med et bilde av personen det ble beslaglagt av.

** Når dørvaktene kommer ut på jobb, har de faste kontrollspørsmål for å forsikre seg om at personen er den de sier.

** De bruker også UV-lamper for å sjekke om det er blitt skrapt på kortene eller om de mangler UV-merkene man finner ID-kort.

** Alle beslag av ID skal rapportføres elektronisk. Da registreres det klokkeslett og dato beslaget fant sted og navn på vedkommende. Det blir ikke registrert personnummer grunnet datasikkerhet.

** Etter at beslag er registrert, blir både ID og informasjonen overlevert til politiet. Overleveringen til politiet skjer helst samme kveld som beslaget.

** Enten følger PSS personen til en politipatrulje nede i sentrum, eller så beslaglegger de ID-en og leverer den og ekte navn på personen til politiet.

** I fjor avdekket de 869 personer med falsk eller lånt ID.

** En majoritet av disse var mindreårige som forsøkte seg på utesteder med 18 årsgrense.

** Det beslaglegges også flere lånte ID-er enn det gjør falske.

Mer fra Dagsavisen