Nyheter

LO saksøkte SAS for brudd på fredsplikten. Nå sier SAS unnskyld

Da SAS ville kutte lønningene til de kabinansatte midt i en tariffperiode, gikk LO til søksmål mot flygiganten.

Av: Stian Fyen/ANB

SAS må spare penger. Som et ledd i dette ble de kabinansatte bedt om å godta å gå ned i lønn. De kabinansatte selv sier de ble presset svært hardt for å godta en betydelig lønnsnedgang, og deretter truet med omfattende omorganisering dersom de ikke godtok dette.

Påtrykket fra SAS skjedde midt i en tariffperiode. Ifølge spillereglene i arbeidslivet skal arbeidsgiver ikke forsøke å endre lønn og arbeidsvilkår midt i en slik periode. I bytte mot dette har ikke arbeidstakere lov til å streike utenom lønns- og tariffoppgjør. Det er dette som kalles fredsplikten i arbeidslivet.

LO og de kabinansatte anklaget da SAS for brudd på fredsplikten, og saksøkte flyselskapet i Arbeidsretten.

Forlik i Arbeidsretten

Resultatet kom denne uka. I forliket kommer SAS med en uforbeholden unnskyldning til de kabinansatte, og lover at framtidige lønnsforhandlinger skal foregå i tariffoppgjørene.

– Vi føler at SAS har lagt seg flate. Jeg er ikke sikker på at et rettsutfall hadde blitt noe bedre enn dette forliket. Nå har vi en signatur på at dette ikke er noe man kan holde på med, sier forbundsleder i Kabinansattes Forbund, Elin Roverudseter, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Leder i Norsk Kabinforening, Pål Røine, sier det hele startet med at de kabinansatte ble innkalt til et møte før sommeren.

– Der vi ble presentert for ulike scenarioer. Et av de var en betydelig lønnsnedgang eller en trussel om overføring til bemanningsbyrå eller outsourcing. Det opplevde jeg som et helt umulig scenario å godta, sier Røine til ANB.

Poenget til SAS i Arbeidsretten var at det må være lov for en arbeidsgiver å holde kontinuerlig dialog med de ansattes organisasjoner om selskapets tilstand og hva de mener bør gjøres for å styrke SAS. Likevel signerte de beklagelsen.

– Nå har vi fått bekreftet at den norm som gjelder for resten av arbeidslivet, også gjelder for vår bransje, luftfarten.  Dette setter en tydelig grense for framtida, sier Roverudseter i forbundet.

Konstruktiv prosess

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til ANB at SAS nå i stedet vil ta opp kostnadsreduserende tiltak under lønnsoppgjøret til våren.

– Saken gjaldt en uenighet i tolkningene av de samtalene som har foregått rundt den interne In Shape-prosessen i SAS, og om dialogen kunne defineres som brudd på fredsplikten. In Shape er en sentral del i den løpende omstillingsprosessen som pågår i selskapet, og her gjaldt det spesifikt samtaler rundt besparinger som berører kabinavdelingen, sier Johansen, og legger til:

– Forliket innebærer at forhandlinger og drøftelser om kostnadsreduserende tiltak nå skal gjøres i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlingene i 2018, hvor vi forventer en konstruktiv og framgangsrik prosess med begge de norske fagforeningene.

Sterk konkurranse

På grunn av sterk konkurranse i flybransjen de siste årene, der lavprisselskaper har utnyttet en rekke smutthull i det internasjonale regelverket, må SAS konkurrere i et svært tøft marked. 1. nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, har full forståelse for at SAS må omorganiseres og effektiviseres.

– Konkurransesituasjonen som har fått råde fritt innen luftfart i mange år, er det som til syvende og sist ligger bak at SAS går i det samme sporet som lavprisselskapene. Vi ser at flere av de store nasjonale selskapene har gjort det samme, sier nestlederen. (ANB)

Mer fra Dagsavisen