Nyheter

KIA må halvere norsktilbudet til innvandrere

40 minoritetskvinner i Stavanger står i høst med halvert norsktilbud hos Kristent Interkulturelt Arbeid. Organisasjonen mener de gikk glipp av vesentlige midler fra kommunen da de i fjor søkte om pengestøtte på feil skjema.

Bilde 1 av 2

– Vi er bekymret, sier Tiitiin Ali Madobe, i lokalene til Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) i tredje etasje i en bygning bak Tinghuset i Stavanger.

Sammen med Mary Achiro og 40 andre kvinner med minoritetsbakgrunn har de et klart mål: De ønsker å lære seg godt norsk for å få seg en jobb.

Fire dager i uken og fordelt på to klasser, har kvinnene lært seg norske gloser og grammatikk av de to lærerne i språkopplæringstilbudet KIA Velferd. Målgruppen for tilbudet er kvinner med innvandrerbakgrunn som befinner seg i en vanskelig livssituasjon. De har behov for å lære seg norsk og har ikke rett til, eller har brukt opp sin rett til gratis norsk opplæring.

Det overordnede målet er å få dem ut i jobb.

LES OGSÅ: - 5000 flere elever skal fullføre videregående hvert år

Redusert administrasjon

Men denne høsten halveres undervisningstilbudet fra fire til to dager i uken. To lærere er blitt til én. KIA har også tilbudt barnepass med én pedagog og to assistenter for elevene. Nå må pedagogen gå.

Ifølge KIA er årsaken til nedskjæringene at organisasjonen gikk glipp av avgjørende pengestøtte fra Stavanger kommune da de i fjor søkte om midler fra kommunens tilskuddsordning for frivillige lag og organisasjoner.

Ved en glipp ble ikke søknaden om over én million kroner sendt på riktig skjema. Dermed ble KIA Velferd ikke regnet med i budsjettforhandlingen, ifølge henne.

Siden høsten 2017 har KIA Velferd vært delfinansiert av midler som de får over statsbudsjet, men de trenger også kommunal støtte for å klare å overholde budsjettet på over tre og en halv million kroner.

– Fra Stavanger kommune har KIA Velferd mottatt 100.000 kroner i folkehelsemidler, noe vi er takknemlig for. Vi er også blitt tildelt 100.000 kroner fra Rogaland fylkeskommune til mestringsaktiviteter, men det er langt fra nok, sier Hallen.

Disse midlene går til kurs og aktiviteter som svømmeopplæring, yoga,  foreldreveiledning, juridisk bistand og hjelp til å orientere seg i NAV-systemet. Dette er et tilbud til brukerne i tilllegg til norskkurs og barnepass.

– Dere har ikke mottatt pengestøtte i denne størrelsesorden tidligere. Hvorfor denne forventningen i år?

– Vi var nyopprettet i 2017. Nå er tilbudet vårt såpass kjent at vi i både 2018 og 2019 hadde forventninger om få delfiansiering av kommunen.

Stavanger kommune fikk tildelt 1,2 millioner kroner fra Utdanningsdirektoratet  til rekrutteringstiltak for barnehage i utsatte byområder som KIA nå håper å få en bit av, ifølge Hallen.

I mai i år søkte de derfor om én million kroner for innenværende år til to klasser, mestringsaktiviteter og barnepass.

Hallen påpeker at de aller fleste kvinnene som har barna sine på KIAs barnepass, blir så fortrolige med konseptet at de velger å søke barnehageplass til dem.

– Med økte midler vil vi igjen kunne styrke arbeidet med rekruttering til barnehage for barna i barnepassen.

LES OGSÅ: Barnefattigdom i Stavanger øker

– Motiverte elever

At kvinnene nå står uten er full godt tilbud synes Merete Hallen er synd. Elevene er nemlig svært motiverte, viser KIAs egne undersøkelser.

– Nærmere 100 prosent av dem sier at det er viktig for dem å komme ut i jobb og bli integrert i samfunnet, men da trenger de norsken.

LES OGSÅ: Rødt stiller døren på gløtt for samarbeid med alle som vil ha et politisk skifte

Håndskrevne brev

I sommer har flere av kvinnene i Stavanger sendt håndskrevne brev til kommunen med en bønn om at norskundervisningen til KIA opprettholdes.

Eleven Tiitin Ali Madobe er blant dem som synes det er leit at tilbudet nå reduseres. Med seks barnefødsler bak seg, har hun ikke hatt tid til å prioritere å lære seg norsk før barna hennes nå har nådd skolealder.

Hennes mål er i første omgang å bestå språktesten B1.

– Da kan jeg ta meg jobb. Jeg er skuffet over at vi nå kan være her bare to dager. Hvis man skal lære seg språk, tar det lang tid, sier hun.

For medelev Mary Achiro er det også et mål om å komme seg ut i jobb, men foreløpig venter hun dessuten på oppholdstillatelse. I stedet for å gå hjemme og vente, har hun de siste månedene benyttet seg av tilbudet til KIA.

– Jeg er ung og ønsker å bli en del av samfunnet slik at jeg kan gi tilbake.

Over 40 personer med innvandrerbakgrunn står i dag på venteliste til norskundervisningen til KIA i Stavanger.

Hilde Vikan, plan- og analysesjef i Stavanger kommune, skriver i en e-post til RA at søknaden fra KIA i mai på én million kroner.

– Søknaden er under behandling og vil bli besvart om kort tid, opplyser hun.

KIA som organisasjon, altså ikke KIA Velferd, er på Stavanger-budsjett for 2019 tildelt 218.000 kroner til drift.

Mer fra Dagsavisen