Nyheter

Færre i kø for sykehjemsplass i Stavanger, ingen i Sandnes

Færre står i kø for å få sykehjemsplass i Stavanger. I Sandnes er det nå ledige plasser.

Ordfører Stanley Wirak (Ap) slår fast at det nå ikke er noen kø, men derimot ledige plasser i Sandnes. I Stavanger viser de siste tallene en nedgang i antall personer som av medisinske årsaker har krav på langtidsplass, men som ikke har fått tildelt en slik plass. Disse personene er enten på vent i hjemmene eller har heldøgnstilbud på korttidsplass på sykehjem eller annen institusjon.

30. april 2018 var det 69 personer på venteliste i Stavanger, 31. august 2018 var det 83. 31. desember 2018 var det 62 som ventet på langtidsplass. 30. april 2019 var det 65 på venteliste, og 31. august var det 55 på venteliste.

– Systematisk

– Nedgangen kan være et resultat av det langvarige og systematiske arbeid for at folk kan kunne bli værende lenger i hjemmene sine, men det er for tidlig å si om tallene skyldes sesongvariasjoner eller andre forhold, sier Eli Karin Fosse, direktør for velferd og helse i Stavanger kommune, og legger til at for eksempel influensaepidemier kan slå ut, og kan gjøre opptreningsperioder på korttidsplass mer tidkrevende enn vanlig.

Hun peker på at Stavanger tar i bruk nytt utstyr, informasjonsteknologi og andre tiltak i sitt «leve hele livet»-prosjekt. Målet er at flere skal bo lengre i hjemmene, med hjemmesykepleie. Fosse har også sjekket tall for 30. september, der tallet har gått ytterligere ned, til 51 personer.

– Trenden fortsetter, men det er for tidlig å si om den er varig, sier hun.

LES OGSÅ: 70 syke i kø – 26 senger står tomme

– Trenes opp

Kåre Reiten (H), avtroppende leder i kommunalstyret for levekår i Stavanger, gledes over nedgangen.

– Det er positivt at ventelistene for sykehjemsplass blir kortere. En av grunnene er «leve hele livet»-satsingen. Eldre trenes opp og klarer seg lenger i hjemmene, i stedet for å ha en sykehjemsplass, sier Reiten til RA.

Ledige plasser

Sandnes har nå ledige plasser på sykehjem.

– Da vi overtok makten i Sandnes for åtte år siden var det 120 personer i sykehjemskø, så dette er resultat av en bevisst politisk prioritering, sier Stanley Wirak.

Han mener tryggheten for at det står sykehjemsplass ledig når det trengs, påvirker byens befolkning også helsemessig.

– Det psykologiske er viktig, folk ønsker jo å bo hjemme lengst mulig, og både de og pårørende senker gjerne skuldrene mer når de er sikre på at det står en plass ledig den dagen de trenger det, sier Wirak.

Uansett, høye fødselstall etter krigen og generelt høyere levealder i befolkningen gjør at andelen eldre vil stige kraftig de neste ti årene.

– Vi må være på hugget, bruke tekniske løsninger i hjemmene og bygge det som trengs, sier Sandnes-ordføreren.

LES OGSÅ: Vil fylle 6. etasje på Lervig sykehjem så fort som mulig

LES OGSÅ: Manglende sykehjemsplasser provoserer, Pensjonistpartiet vurderer å gå til Ap

Fakta: 

Antall brukere som venter på langtidsplass i Stavanger (antall helt uten heldøgnstilbud, antall med korttidsplass på sykehjem og antall med heldøgnstilbud i annen type institusjon i parentes):

30. april 2018: 69 (14, 40, 15).

31. august 2018: 83 (21, 52, 10)

31. desember 2018: 62 (13, 43, 6). 30. mars 2019: 65 (18, 39, 8).

31. august 2019: 55 (11, 43, 1).

Tall for mars og august 2018 er høye også på grunn av renovering av bad på beboerrom og avvikling av korttidsplasser før flytting til Lervig sykehjem.

LES OGSÅ: Frp har mislyktes med å kutte i sykehjemskøen

Mer fra Dagsavisen