Nyheter

Optimismen er tilbake i oljå: 400 utstillere under OTD

Johan Sverdrup, jevnt høyere oljepris og effektive grep fra industrien kan forklare optimismen i oljenæringen.

Bilde 1 av 3

– Når oljeselskapene nå på norsk sokkel skal investere 375 milliarder kroner i 21 store utbyggingsprosjekt de nærmeste årene, tyder det på at noen tror på at oljen har en framtid, sier Helge Keilen, redaktør for Offshore Media Group til RA.

Over to dager arrangeres den årlige oljemessen Offshore Technology Days (OTD) i Stavanger Forum. I år er tema «The Optimism is Back.» Optimismen er altså tilbake i oljenæringen, etter oljeprisfallet i 2014.

LES OGSÅ: Studenter tror på oljejobb

23 prosent større

– Temaet er at vi ser en lysning i oljeindustrien. Det at vi har hatt 23 prosent større tilslutning i år i Stavanger, med nesten 400 utstillere er et veldig godt eksempel på det, sier Keilen.

Han påpeker at marginene fremdeles er veldig presset, noe de også hører rundt i industrien, men han understreker at det er avgjort en oppgang.

– Mye skyldes så klart Johan Sverdrup-feltet, sier Keilen.

Videre forklarer Keilen at oppgangen har en sammenheng med en jevnt høyere oljepris.

– Det har gjort at oljeindustrien tror på at det er en framtid. Så får vi se hvordan den framtiden blir.

Equinors Rune Nedregaard, som er vice president for Johan Sverdrup-prosjektet, har også noen tanker om oppgangen i oljeindustrien.

– Jeg tror det vi har sett over de siste årene, er at industriene har tatt et kjempetak. Et kjempetak til å bli enda mer effektive og kostnadsbevisste. Det fører til at vi har flere muligheter og kan investere mer i utgangspunktet.

LES OGSÅ: OTD får fortsette i Stavanger Forum

Kamp om spesialistene 

– Hvordan er oljeprisnivået i dag, kontra før oljeprisfallet? 

– Utgangspunktet vårt er ganske bra, men vi ser noe som bekymrer oss – i noen segmenter er prisene på vei opp igjen, sier Nedregaard.

– Det bekymrer oss i forhold til at funnene vi har på sokkelen blir mindre og mer marginale. Det jeg tror er viktig for oss å jobbe sammen med næringen om er å finne de smarte effektive løsningene som bidrar til aktivitet, legger han til.

– Jeg må skyte inn at det er en god del viktige mennesker som har forsvunnet fra oljeindustrien i den perioden, som nå jobber i andre industrier, som trolig ikke kommer tilbake. Det gjør at det blir veldig kamp om de som er igjen, spesielt spesialistene er det en kamp om. Det øker prisene våre. Det er en formel her som er vanskelig å knekke, sier Keilen.

Nedregaard legger til at det er viktig at aktører, som Equinor, har et jevnt aktivitetsnivå, og stabile rammebetingelser, både for egen næring, og for leverandørindustrien.

– Da unngår vi at vi får den driven og kampen om ressurser, sier Nedregaard.

Oppgang under klimakrise

Da RA spør om det ikke er paradoksalt at oljenæringen ser en lys framtid, samtidig som det erklæres klimakrise rundt om i verden, svarer Keilen:

– Jo. Det er jo et paradoks at Norge subsidierer elbiler med oljepenger. Men norsk oljeindustri er gjerne den reneste i verden, og har man brukt for olje, som man har i den nærmeste framtid, så har man ikke noe valg. Man kan ikke legge ned oljeindustrien.

Nedregaard mener at man må ta klima på alvor.

– Det betyr at vi som næring og aktører i bransjen må finne de gode måtene å kunne supplere energi til verden, for verden trenger energi. Det som er viktig for oss er å klare å konkurrere ut andre som har et større karbonavtrykk. Det som er viktig i et klimaperspektiv, er å finne miljøvennlige måter å hente ut det energibehovet verden faktisk har behov for.

– Er å hente opp olje en miljøvennlig måte å gjøre det på? 

– Jeg tror ikke vi kommer unna behovet for olje og gass i framtiden. Da må vi bruke de løsningene som fins der, for å kunne hente ut de ressursene så miljøvennlig som mulig, svarer Nedregaard.

Positive studenter

Martine Kristoffersen (23) og Camilla Bjørnsen (27) studerer petroleumsteknologi på UiS, og er med i styret for Energi Industris studentklubb i Stavanger.

RA møter dem på stand under årets OTD-messe. Begge ser lyst på energiframtiden.

– Den største utfordringen blir kanskje å få med alle på lag, og bli enige om hvordan ting skal bli gjort, sier Bjørnsen.

– Jeg tror løsningene må bli billigere. Vi må gjøre noe der, med subsidier fra staten kanskje. Det må bli mer lønnsomt for at løsningene skal utvikle seg videre, sier Kristoffersen.

Bjørnsen tror kanskje ikke at alle har kunnskap om hvor viktig oljebransjen er.

– Oljen brukes til vanvittig mye annet enn ren brensel.

Mer fra Dagsavisen