Nyheter

Paahjul har åpnet i Langgata i Sandnes

Tirsdag åpnet Paahjul i Langgata i Sandnes. Det vil trolig endre skjebnen til enda flere personer som tidligere har slitt med rus.

Bilde 1 av 3

Hos sykkelverkstedet Paahjul får personer med ruserfaring muligheten til å få arbeidstreninger, for å livet på beina og komme tilbake til et ordinært arbeidsliv igjen. Første verksted ble åpnet ved jernbanestasjonen i Stavanger tilbake i 2013.

Tirsdag åpnet det fjerde sykkelverkstedet i rekken, i Sandnes og Langgata. Med blant annet ordfører Stanley Wirak (Ap) og Hitecvision-sjef Ole Ertvaag.

Paahjul er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og HitecVision.

– Definitivt et behov

– Det er definitivt behov for denne type arbeidsplasser, sier Hilde Søraas Hansen, direktør for HR og samfunnsansvar i HitecVision.

KRONIKK: «Å tenke katedraltanker»

Siden oppstarten har over 70 personer vært i arbeidstrening hos Paahjul, og mange av dem videre ut i ordinært arbeid.

– Målet er å få en medarbeider ut i ordinært arbeid fra hvert av de fire verkstedene årlig, sier Søraas Hansen.

Nå søker verkstedet i Sandnes nye medarbeidere.

– Om folk kjenner noen med ruserfaring som trenger jobb, eller at det er dem selv, så er det bare å ta kontakt med Paahjul.

GI DIN STEMME: Er Berntsen «Årets sportsnavn»?

Dette sier tidligere ansatte

Menneskene som jobber på Paahjul kan få livene sine forandre. Her er noen av tilbakemeldingene HitecVision go Kirkens Bymisjon har fått fra sine tidligere ansatte:

«Paahjul betyr så mye for meg, men jeg tror det betyr enda mer for foreldrene mine».

«Hva som hjalp meg? At dere aldri sluttet å ringe når jeg ikke kom på jobb».

«Jeg hadde aldri startet min egen bedrift hvis det ikke var for tiden hos Paahjul». «Etter jeg hadde vært hos Paahjul fikk jeg kontakt med familien min igjen, det betydde enormt mye».

LES OGSÅ: Slik er nye Ruten – og slik skal resten av området rundt se ut

– Paahjul er en vanlig arbeidsplass, selv om det er mer oppfølgin av ansatte enn det vanligvis er. Her skal våre ansatte blir motivert til å komme ut i ordinært arbeid. De får kjenne på hva som forventes på en arbeidsplass, sier Torstein Plener i Kirkens Bymisjon.

Fakta:

** Paahjul er et sykkelverksted, og et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og HitecVision. 
** Tilbyr arbeidstrening for personer utenfor ordinært arbeid.
** Har fire verksted: Jernbanestasjonen i Stavanger (2013), Hinna Park (2015), Barcode Oslo (2015) og nå Sandnes (2019).
** Har siden oppstarten hatt 25.000 sykkelreparasjoner.
** Over 70 personer vært i arbeidstreningen siden oppstarten.
** Det er et krav at medarbeiderne har tatt avstand fra rusmiljøet og at de har ordnede boforhold. Paahjul ønsker også at de har vært eller er i behandling. Videre må̊ deltaker være motivert for jobb, men ikke klar for ordinært arbeid.

GI DIN STEMME: Hvem av disse er Årets Viking?

Mer fra Dagsavisen