Nyheter

To nye professorer utnevnt på Universitetet i Stavanger

Rusforskeren Sverre Nesvåg og psykologen Johannes Langeveld er utnevnt til professorer ved Universitetet i Stavanger.

Sverre Nesvåg regnes som en av de mest erfarne rusforskerne i Norge, og har bidratt til utforming av norsk ruspolitikk innen flere områder. Nå er han tildelt opprykk til professor II i rus og psykisk helse.

– Opprykket vil gi meg både en motivasjon og ei plikt til å bidra i videre utvikling av fagfeltet, og da særlig i utvikling av forskning på behandlingsforløp og recovery-prosesser blant mennesker med avhengighetsproblemer. Jeg håper jeg kan bidra til at dette fagfeltet blir en enda viktigere del av samarbeidet mellom UiS og Stavanger universitetssjukehus (SUS), i et samspill mellom klinikk og forskning på SUS og videreutvikling av forskning, utdanninger og studier ved UiS, sier Nesvåg i en pressemelding fra Helse Stavanger.

Registerlederen for KvaRus og forskningslederen ved KORFOR er utdannet sosialantropolog. I 2005 avla han doktorgrad innen rusforskning med avhandling om alkoholkulturer i norsk arbeidsliv.

Tipsprosjektet

Johannes Langeveld er utnevnt til professor II i helsepsykologi ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger (UiS). I over 25 år har han kombinert forskning og klinisk arbeid innen psykisk helse.

Dei siste årene har han vært tilknytt prosjektet tidlig intervensjon ved psykose (TIPS) i Stavanger, om forløp av psykose hos unge voksne og risikofaktorer for å være voldsutøver eller voldsoffer hos psykosepasienter. Tidlig intervensjon fører til et betydelig bedre liv for personer med psykoser og andre psykiske vansker, meldes det.

– TIPS-prosjektet har igangsett flere nye forskningsprosjekter som jeg ønsker å bidra til. Den formelle hederen av forskningskompetansen min gjennom dette opprykket vil styrke bidraget mitt til TIPS-forskningen, sier Langeveld i pressemeldingen.

Mer fra Dagsavisen