Nyheter

– Vi er sterkere mentalt

Åtte uker med rekruttskole med begrenset frihet og ingen permisjon, er nå over for flere hundre soldater på KNM Harald Haarfagre.

Da Covid-19 kom, ble samfunnet snudd på hodet, og Madlaleiren måtte sette i gang strenge tiltak for å unngå smitteutbrudd på leir.

Mange fikk kjenne på brå omveltninger, og en av disse var Ida Vaka, som har førstegangstjenesten sin som idrettssoldat ved Madlaleiren.

Vaka har trent mange skoler til nå, men denne gangen var annerledes.

– Denne gangen har jeg ikke hatt treningsøkter for flere forskjellige tropper på en gang, men trent to tropper gjennom alle åtte ukene. Min stilling går primært ut på å trene rekruttene, men denne gangen har jeg også bistått under våpentrening og sanitetsleksjoner, forteller hun til RA.

LES OGSÅ: Slik blir korona-hverdagen til Madla-rekruttene

Tøff overgang

Men det å få nektet adgang ut, har ikke bare vært lett.

– Det å gå fra å være vant til å bevege seg fritt ut, til å bli innestengt over lengre tid, må jeg ærlig innrømme har vært tøft. Samtidig ble vi veldig vant til det, og alle var i samme situasjon. Jeg ville ikke vært foruten den erfaringen, rett og slett fordi vi alle har blitt sterkere mentalt, sier Vaka.

Ida Vaka har vært idrettssoldat på KNM Harald Haarfagre under rekruttskolen 2004.

Ida Vaka har vært idrettssoldat på KNM Harald Haarfagre under rekruttskolen 2004. Foto: Privat

Utviklet seg

– Det har blant annet utviklet meg som intruktør, fordi jeg har fått nærmere kjennskap til de jeg trener. 
Rekruttene ble godt kjent med meg som intruktør. Den største forskjellen fra  de forrige skolene, er at jeg denne gangen ser de samme ansiktene for hver gang. Det blir vennskap, i større grad enn autoritet. Dette tror jeg trengtes, i en situasjon som ellers kan føles litt utrygg, sier idrettsoldaten Ida Vaka.

De kommende vaktsoldatene Ingrid og Marte- var rekrutter under 2004-skolen. Da de først kom til Madlaleiren, var de spente.

I dag sitter de igjen med gode erfaringer.

– Vi har lært å bli selvstendige, ettersom vi har vært borte så lenge hjemmenfra. Det er en brå omvending, sier Ingrid.

LES OGSÅ: Sløtface-Haley lærer bort sine triks i sommer  

Unik opplevelse

– Jeg tenkte det var ganske spennende at vi fikk prøve noe som var helt nytt. Jeg synes situasjonen har blitt løst på en meget god måte. Når man er sammen om å ikke få gå ut, og sammen i alt vi gjør, blir vi sterke som et lag, sier Marte.

Vaktsoldaten Ingrid, mener det kan være positivt å være så lenge borte fra familie og venner.

– Vi har vært adskilt fra andre tropper, og blitt mye tettere som en tropp, sammenlignet med tidligere skoler, sier Ingrid til RA.

LES OGSÅ: Flere rekrutter og ansatte i Madlaleiren i isolasjon

Mer fra Dagsavisen