Nyheter

Ønsker mer mangfold i politikken

Av 90 politikere i fylkeskommunen er det kun fem som har flerkulturell bakgrunn. – Det er for dårlig, sier fylkesvaraordfører Marianne Chesak.

Av: Kathinka Skott Hansen

– Én av fem innbyggere i Norge har en annen bakgrunn enn norsk, og det må tas på alvor, sier fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap).

Hun mener at det må arbeides mer med å inkludere innbyggere med flerkulturell bakgrunn i politikken.

– Det er 40 statsråder i Norge, og alle er blendahvite. Dette gjenspeiler ikke Norge, og er derfor ikke godt nok, sier hun.

Chesak mener at man må begynne integreringen i lokalpolitikken.

– Representativitet er kjernen i demokratiet vårt, og da er det ikke godt nok at kun 20 prosent av alle politikerne i Rogaland har minoritetsbakgrunn, sier hun.

Les også: Ibrahem (23) lærer norsk på FFO

Skylder på politikerne

Marianne Chesak og varaordfører i Oslo kommune, Kamzy Gunaratnam, møttes på Johannes læringssenter torsdag formiddag for å diskutere viktigheten av å inkludere de med flerkulturell bakgrunn i samfunnet.

Chesak mener at politikerne i regionen har litt å lære fra de i Oslo.

– Politikerne i Oslo har vært flinke til å rekruttere de med flerkulturell bakgrunn. Det som er viktig er at vi ønsker å gjøre en endring, og det skal være et mål at man kan velge av og for likemenn ved valg. Da må alle være representert, sier hun.

Gunaratnam er enig, og hun mener det er politikerne selv som må ta ansvaret.

– Vi må vise at vi ønsker å ha flere med flerkulturell bakgrunn i politikken, og vi må sørge for at de har en stemme som blir hørt, sier hun.

Les også: Kommunen vil ha flere inn:Flerkulturell ressursjakt

Lærer for livet

Ved Johannes læringssenter i Stavanger får nyankomne flyktninger og innvandrere, blant annet opplæring i språk og andre grunnskolefag. Rektor, Odd Ragnar W. Ommundsen, mener at dette er et meget viktig tilbud i kommunen.

– Vi samarbeider nært med barnehager, skoler, kulturinstitusjoner og næringsliv, for å realisere våre mål om å integrere disse menneskene i samfunnet på best mulig måte, sier Ommundsen.

Et av slagordene Johannes læringssenter forholder seg til er «Vi lærer ikke for skolen, men for livet».

– Vi mener det er vel så viktig at de som kommer hit lærer å kommunisere og samhandle med andre. Vi har fokus på medborgerkompetanse, som omfatter både holdninger, kunnskaper og handlinger, for å forstå viktigheten av å virke i samfunnet og ta ansvar, sier Ommundsen.

Det er ingen tvil om at Chesak mener læringssenteret er viktig.

– Det er her integreringen begynner, og vi er veldig glade for at tilbudet eksisterer, sier hun.

Chesak og Gunaratnam er enige hva angår framtidige tiltak.

– Vi må skape flere veier inn i de politiske partiene. Verden er i stadig endring, og det er viktig at nye mennesker tas inn i partiene, sier Gunaratnam.

Chesak mener at man først og fremst må ønske en endring, og at man må jobbe jevnt for å lykkes.

– Landet vårt består av flere nasjoner, og derfor er det viktig at vi viser også de med flerkulturell bakgrunn tillit. De må tas på alvor, sier Chesak.

Mer fra Dagsavisen