Nyheter

Rekordmange vil studere her

14.736 studiesøkere har Universitetet i Stavanger (UiS) som førstevalg i år. Det er rekord.

14.736 studiesøkere har Universitetet i Stavanger (UiS) som førstevalg i år, viser tall fra Samordna opptak, det lokale opptaket og internasjonalt opptak ved UiS. Det er rekord, skriver UiS i en pressemelding torsdag.

– Dette er gode tall, og det er gledelig at stadig flere søker seg til UiS. Det viser at UiS er et attraktivt sted å studere, sier presseansvarlig Susanna King ved strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS.

I det nasjonale opptaket, Samordna opptak (SO), er det 6006 primærsøkere til UiS.

LES OGSÅ: Disse studentene vasser i jobber

Det er 257 flere enn i 2017, som tilsvarer en oppgang på 4,5 prosent. Det er det høyeste søkertallet i SO noen gang, melder universitetet.

I tillegg har det lokale opptaket ved UiS rekord med hele 5930 primærsøkere, til toårige masterutdanninger og videreutdanninger. Dette er 10,1 prosent økning fra i fjor.

Flere vil bli sykepleier

Sykepleieutdanning, grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn og grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn er de store utdanningene med størst økning i Samordna opptak ved UiS i år.

Sykepleierutdanningen ved UiS har 1027 primærsøkere til 275 studieplasser.

Det gjør studiet til det åttende mest søkte studiet i landet, uansett studieretning.

Økningen i antall søkere til sykepleieutdanningen ved UiS er 9,1 prosent sammenlignet med i fjor. På landsbasis har sykepleie en økning på 0,3 prosent.

– Samfunnet har stort behov for sykepleiere i framtiden. Det er kjekt å se at så mange ønsker å studere dette hos oss, sier King.

Populær økonomibachelor

De mest søkte studiene etter sykepleie er bachelor i økonomi og administrasjon, bachelor i sosialt arbeid og bachelor i barnevern.

– Tre av de fire mest søkte studiene er innenfor helse og omsorg. Det er tydelig at søkerne ser på utviklingen i arbeidsmarkedet og søker seg til trygge yrker, sier King.

UiS følger i stort grad de nasjonale trendene her, men har en større økning enn landsgjennomsnittet på mange av de mest populære studieretningene for eksempel innenfor helse, læreryrker og samfunnsvitenskapelige utdanninger.

Populære lærerutdanninger

Også søkningen til lærerutdanningene har en positiv utvikling fra 2017 til 2018, både for UiS og på landsbasis. For eksempel har barnehagelærerutdanningen og lektorutdanningen 8-13 ved UiS gått fram henholdsvis 28,5 og 21,9 prosent.

Samlet er det en oppgang på 14,3 prosent for lærerutdanningene ved UiS. Også blant de som allerede har høyere utdanning er læreryrket populært. Praktisk pedagogisk utdanning, som gir undervisningskompetanse, er de desidert mest søkte utdanningene i lokalt opptak ved UiS. Det er hele 1127 primærsøkere til PPU allmennfaglig.

LES OGSÅ: Ber studentene bruke nettvett

Data i vinden

Data er i vinden og det merkes også på søkertallene. Både i Samordna opptak, lokalt opptak og internasjonalt er det flere søkere i år enn i fjor.

Størst er økningen i Samordna opptak, med en økning på 71,9 prosent ved UiS. Det beror i stor grad på tre nye femårige masterutdanninger ved UiS og den mest populære: Kybernetikk og robotteknologi seilet rett inn på fjerdeplass for utdanninger med flest søkere per studieplass.

– De nye masterne innen data er jevnt over godt søkt. Kompetanse innen data trengs på stadig flere områder i samfunnet, og vi ser at de som studerer data nå er ettertraktet på arbeidsmarkedet, sier King.

LES OGSÅ: UiS tildelt utdanningskonferanse

Fortsatt stor interesse for oljefag internasjonalt

Oljenedturen de siste årene påvirket søkningen til oljerelaterte fag, men internasjonale studenter vil fortsatt til Stavanger og UiS for å studere petroleum. Til de toårige masterne innen petroleum er det 928 internasjonale søkere til 75 studieplasser. Det betyr et snitt på over 12 primærsøkere per plass.
 
–  Det viser at oljevirksomheten er en internasjonal næring. Både i Norge og i resten av verden vil det fortsatt være behov for oljeutdannede, sier King.

Selv om det er en nedgang i Samordna og lokalt opptakt på petroleumsutdanninger fra i fjor, fyller de fortsatt opp studieplassene.

LES OGSÅ: Disse studentene vasser i jobber

Mer fra Dagsavisen