Nyheter

Rydder Jærstrendene for store mengder søppel

Tau, plastbiter, isopor og flasker er blant gjenstandene som samler seg opp i hopetall langs Jærstrendene.

– Denne type søppel er en gjenganger. Slikt skal ikke skylles ned i toalettet, sier Knut Thorkildsen Slettebak, som plukker opp den ene Q-tipsen etter den andre langs Hellestøstranden på Sola.

Mens han går langs strandkanten tar det ikke mange sekundene før han gjentatte ganger må bøye seg ned for å plukke opp avfall som har blitt skylt i land. Tau, plastbiter, isopor, sjokoladepapir, flasker og mye, mye mer. De ulike gjenstandene er mange, og hver og en av dem kommer i hopetall.

– Med slike mengder tar det ikke mer enn en liten time før en stor søppelsekk er fylt opp. Det har jeg erfart flere ganger. Og du kan tenke deg, søppelet som havner på stranden er bare en brøkdel av det som blir igjen på havbunnen, sier Thorkildsen Slettebak.

I forbindelse med Jæren Friluftsråd sin aksjon, Vinterferieaksjonen 2018, er han en av mange frivillige som tilbringer deler av vinterferien langs Jærstrendene, for å holde dem rene for plast og annet avfall. Friluftsrådet har satt ut containere og bokser med søppelsekker langs strendene fra Randaberg i nord til Hå i sør, for å gjøre det lettere for hver enkelt å kunne bidra i oppryddingen.

LES OGSÅ: 80 millioner til marin forsøpling

Voksende engasjement

I tillegg til å bidra under Vinterferieaksjonen 2018 har Thorkildsen Slettebak engasjert seg for strandopprydding i mange år. Nå merker han at stadig flere hiver seg på bølgen. Særlig siden starten av fjoråret, da det ble funnet en døende hval på en strand på Sotra i Hordaland. I hvalen ble det funnet rundt 30 plastposer i tillegg til annen plast.

– Det har nok vært en tankevekker for mange. Siden har det blitt et stadig større engasjement blant folk og enda flere arrangementer av typen Vinterferieaksjonen 2018, sier den aktive søppelplukkeren, som ikke mister motet selv om det stadig flyter ny plast opp på strendene.

Ifølge amerikansk forskning havner det 15 tonn søppel i havet hvert eneste minutt. Forskerne mener at omtrent 70 prosent ender opp på havbunnen, mens resten blir skylt i land. Da utgjør ikke opprydningen langs jærstrendene store forskjellen, men det handler om å bevisstgjøre folk om problemet, og få flere til å bidra ved å selv brette opp ermene for miljøet, mener Thorkildsen Slettebak.

LES OGSÅ: Nå skal søppelsynderne overvåkes

Betydningsfullt bidrag

Selv om opprydningen ikke utgjør en stor forskjell globalt sett, mener Magnus Utsogn, friluftsleder i Jæren Friluftsråd, at bidraget har stor betydning for dyrelivet og miljøet langs Jærkysten.

– Jærkysten er et viktig område for mange fuglearter. Plasten som ligger på strendene brytes ned til mindre biter og fuglene spiser det. Det kan ha fatale konsekvenser for de ulike artene. Derfor er det svært gledelig at frivillige dugnadsarbeidere bidrar til å forhindre dette. De utgjør en enorm forskjell for Jærkysten, sier Utsogn og legger til:

– Bare ved å plukke opp en isoporbit og hive den i en av containerne, så har du gjort en kjempejobb. Det er nærmest umulig å rydde opp slikt når det deles i stadig mindre deler.

LES OGSÅ: Én million tonn mikroplast går årlig ut i havet – forskere er bekymret

40 meter høyt søppeltårn

I fjor var Utsogn med på å arrangere Vinterferieaksjonen for aller første gang.

Den uken ble det samlet inn mellom 35 og 40 kubikk plast langs Jærstrendene, som tilsvarer et 40 meter høyt tårn med grunnflate på én meter. Det ble lagt ned dugnadsarbeid til en verdi av nesten en halv million kroner.

– Vi er positivt overrasket over hvor god responsen var den gang, og vi ville tilby folk de samme mulighetene i år også, sier friluftslederen, som legger til at Vinterferieaksjonen kun er en liten del av en større aksjon.

Gjennom hele året pågår Ryddeaksjonen Jærkysten, og i løpet av fjoråret ble det samlet inn 20 tonn søppel.

Over 2500 frivillige deltok i organiserte dugnader, i tillegg til andre uorganiserte frivillige.

– På denne måten klarer vi å holde en økende mengde søppel unna strendene våre. Hver dag blir det lagt ned en stor innsats fra mange langs hele kysten, og det gir tydelige resultater. Det har ikke vært så rent langs strendene på mange år, poengterer Utsogn.

Mer fra Dagsavisen