Nyheter

Sa opp jobben på grunn av ubehagelig hendelse

Toni Gundersen mener #metoo-kampanjen er et spark til maktmisbrukere, og håper det kan føre til at enkelte stiller seg i skammekroken.

Nettkampanjen #metoo retter søkelys mot overgrep og seksuell trakassering, og den har spredd seg som en farsott på sosiale medier den siste tiden.

Artist Toni Gundersen har oppdatert Facebook-statusen sin med emneknaggen #metoo, og begrunner det med flere ubehagelige opplevelser i løpet av arbeidslivet.

– Jeg har opplevd det i forskjellige bransjer og i varierende grad, men det verste skjedde i næringslivet. Da jeg var i starten av 20-årene jobbet jeg i et vikarbyrå hvor jeg opplevde noe så ubehagelig at jeg så meg nødt til å si opp jobben. Jeg turte ikke si ifra på det tidspunktet, og jeg så ingen annen mulighet enn å slutte, sier Gundersen, og forklarer at den episoden gjorde at hun utviklet en hardhudet og tøff holdning.

– Det som skjedde var kjempedrøyt, men jeg lærte at jeg aldri skal finne meg i noe sånt igjen. Heldigvis hadde jeg styrke til å se at det ikke er sånn det skal være, men det er nok dessverre mange damer som ikke er sånn, sier hun.

Krenkende

Gundersen synes kampanjen er en fin måte å få belyst et stort problem på, men synes det er skremmende å se hvor mange som deltar i kampanjen.

– Jeg er ikke den som pleier å utlevere meg på Facebook, men dette synes jeg det er bra å belyse, for det er så mange som opplever det, på en eller annen måte. Det er alt fra små påkjenninger til ganske alvorlige ting. Men det spiller ingen rolle; alt er like krenkende og alt er uakseptabelt, sier Gundersen til RA.

Hun har jobbet som artist i mange år, men sier hun aldri har følt seg krenket i bransjen.

– I Stavanger er nok miljøet så lite at det aldri vil bli Hollywood-tilstander, for det er ingen som har så mye makt her. Men det er klart det er noen som har prøvd – både mot meg og andre. Jeg har sett mye rart, og det er nok ganske utbredt i artistbransjen at spesielt menn misbruker makten sin, sier hun.

Gundersen mener også det er viktig for foreldre å lære barna om hvor grensene går. 

– Denne kampanjen er et spark til maktmisbrukerne der ute, og er et signal om at dette ikke er greit. Griser har alltid eksistert, og vi blir nok ikke kvitt dem så lett, men derfor er det viktig å stå opp og snakke høyt om dette. Jeg tror aldri vi får helt slutt på det, men forhåpentligvis er det noen som blir sittende i skammekroken og tenke litt, sier hun.

Skummel ting.

Daglig leder i SMISO Rogaland (senter mot incest og seksuelle overgrep), Lasse Hjelmervik, er positiv til kampanjer som #metoo som setter overgrep i lyset.

– Dette er en skummel ting å snakke høyt om, og nettopp derfor må vi snakke om det. Likevel håper jeg ingen spontant deltar i kampanjen, men har fått tid til å prosessere før de deler, sier Hjelmervik, som forteller at de opplever en jevn strøm av henvendelser.

– De fleste henvendelsene går på voldtekt og incest, men vi definerer all uønsket seksuell tilnærming som overgrep. Kampanjer som dette skaper mer åpenhet, og setter lys på noe vi skulle ønske ikke skjedde, sier Hjelmervik til RA.

Mer fra Dagsavisen