Nyheter

– Situasjonen for bygningen er alvorlig

Naturvernforbundet leier det verneverdige bygget Mostun som er i sterkt forfall, men har ikke råd til å fikse det selv. Fra eieren, Stavanger kommune, har de to ganger fått nei til støtte.

– Vi overtok en kalket grav.

Gjennomfuktige trefliser gir etter når daglig leder i Naturvernforbundet i Stavanger, Erik Thoring, stikker hånden sin inn i ett av mange hull på veggen til naturinformasjonssenteret Mostun ved Mosvatnet.

Bygget ligger like ved siden av det nye natursenteret, Inge Steenslands hus, som eies og ble åpnet av Naturvernforbundet i 2016. Det gamle bygget, som han nå plukker trebiter av, har de leid av Stavanger kommune siden 2012, og brukes blant annet til undervisning og besøk av 2000 skoleelever hvert år.

LES OGSÅ: Isbar må male om knall rosa hus (RA+)

Fullstendig renovering

Ifølge Thoring ble det ikke opplyst  hvor dårlig det sto til med fasadene på Mostun da leiekontrakten med kommunen ble inngått for seks år siden.

Det fikk de først klarhet i da et arkitektfirma utarbeidet en tilstandsrapport for dem i 2013. I rapporten het det at «tilstanden på overflatene og en rekke av  rekke av bygningsdelene er så dårlig at vi anbefaler en fullstendig renovering av alle utvendige overflater og beslag, kledning og utlekking, alle vinduer, alle dører, hele altantaket og bordtaket over kjøkkenet».

– Vi mener at det er helt logisk at kommunen tar over dette arbeidet. Vi er en frivillig organisasjon og har ingen produkter å selge, så vi er avhengig av at bygget blir finansiert av andre, sier Thoring.

LES OGSÅ LEDER: Hvitt er det nye grått

Vann fra veggen

To ganger har Naturvernforbundet bedt kommunen om støtte til utbedringer. Den første gangen var våren 2015 da det oppsto en akutt situasjon med vann som lekket ut fra sørveggen. De fikk da blankt nei fra kommunen på sin henvendelse. Nei fikk de også da de tidligere samme år søkte Kulturminne-fondet om over én million kroner for å samle kapital.

– Vi fikk da beskjed om at de ikke ga støtte til bygninger som er eid av kommunen. Vi fikk heller ikke kjøpe huset av kommunen til én krone slik at vi kunne søke Kulturminnefondet om støtte. Til slutt endte vi opp med å ta lån, for første gang i Naturvernforbundets 90-årige historie, forteller Thoring.

– Det føles rart å bli motarbeidet av kommunen, som vi alltid har hatt et godt forhold til. Vi gjør dugnadsarbeid for kommunen mange hundre timer i friområdene deres, så summa summarum har de alt å tjene på et oppegående naturvernforbund i Stavanger.

LES OGSÅ: Huseier: – Praksisen føles urimelig (RA+)

– Underlig kritikk

Direktør i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, synes at kritikken fra Thoring er underlig. Han påpeker at det var Naturvernforbundet som i sin tid tok initiativ til å leie bygget. Både i 2012 og da kontrakten i 2015 ble forlenget til 2045, påtok Naturvernforbundet seg ansvaret for vedlikehold og nødvendige påkostninger. Til gjengjeld fikk de bruke lokalene gratis.

– Å arrestere oss for manglende vedlikehold, blir derfor litt feil, sier Skjørestad til RA.

Til det svarer Thoring:

– I forhandlingene med kommunen ble det lagt fram en tilstandsrapport for bygget fra 2011.  Det står ingen ting i rapporten om at det er omfattende råteskader. Det oppdaget vi ved vask av huset kort tid etter. Hadde vi visst i 2012 at fasadene måtte skiftes ville vi aldri inngått leiekontrakt, sier han, som hevder at de siden den gang har brukt nær én million kroner på  innvendige utbedringer, ny tilstandsutredning i 2013 og ny sørvegg i 2016.

Kan ta kostnadene

I Formannsskapet i september ble det vedtatt at kommunen kan ta kostnadene for rehabiliteringen dersom Naturforbudnet betaler leie, men heller ikke det har forbundet råd til.

Neste uke skal derfor saken opp i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU).

– Da vi har erkjent at Naturvernforbundet ikke er i stand til å ha ansvaret for Mostun, presenterer vi en tredje løsningsmodell til de folkevalgte. Vi foreslår at vi hever leieavtalen med Naturvernforbundet og gir den til Park og vei. I praksis får forbundet likevel benytte seg av senteret ved at vi inngår en samarbeidsavtale med dem i utvikling og drift av naturinformasjonssenteret, sier han.

I saksframlegget til KMU går det fram at situasjonen for Mostun er «såpass alvorlig at en ikke bør utsette tiltak lenger enn 1–2 år».
Mostun, som ligger i Henrik Ibsensgate 59,  blir beskrevet som et bygg av historisk og allmenn interesse.

LES OGSÅ: – Stavanger skal ikke være et stort museum (RA+)

Mer fra Dagsavisen