Debatt

Skal kultur og idrett betale prisen for dyre valgløfter?

Jeg vil utfordre det nye flertallet på å følge opp tidligere vedtak istedenfor å bruke ostehøvel, skriver Anna-Maria Gutierrez i kronikken.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Anna-Maria Gutierrez, bystyrerepresentant i Stavanger kommune. Leder av Kommunalstyret for kultur og idrett, Venstre

Å være leder av Kommunalstyret for kultur og idrett i Stavanger kommune har vært en ære. Det har vært fire travle og fantastiske år med innblikk i det indre livet til mange idrettsklubber, frivillige foreninger og kulturinstitusjoner. De siste årene har jeg og Kommunalstyret for kultur og idrett jobbet iherdig med å få på plass to omfattende dokumenter: Kommunedelplan for kunst og kultur, og Fagplan for idrett. Disse to styringsdokumenter har vekket engasjement, kritikk, innspill og hver av planene hadde over 60 høringsuttalelser fra aktørene i hvert sitt felt om hva de selv ønsker av oss politikere og av kommunen. Disse to styringsdokumentene ble vedtatt av Bystyret så sent som i mai/juni i år, nesten enstemmig av samtlige partier med noen få justeringer. Men nå, seks måneder etter følges ikke disse planene opp… Blir de kun planer skrevet for skrivebordskuffen?

Hvorfor skriver jeg om planer og styringsdokumenter i min siste kronikk som avtroppende leder av Kommunalstyret for kultur og idrett? Jo, fordi både Kommunedelplan for kunst og kultur og Fagplan for idrett inneholder konkrete forslag og prioriteringer. I Kulturplanen ble det blant annet vedtatt en ambisjon om å øke kunstnerstipendene, men pengene er ikke på plass nå. Renoveringen av Stavanger Idrettshall med fast tribuneplass var høyt prioritert i Fagplan for idrett, likevel er det nå fjernet av det nye flertallet bestående av Ap, Sp, MDG, FNB, Rødt og SV. Det samme skjer nå med Idrettsparken i Lassa, som er lagt på is med et pennestrøk i forslaget til Handlings- og økonomiplanen til det nye flertallet.

Det nye politiske flertallet reduserer også tilskuddet til barne- og ungdomssekretær i 2020, og foreslår å avvikle ordningen helt i 2021. Begrunnelsen deres er at: «Stavanger er eneste kommune i Norge som tilbyr lønnstilskudd til ansatte i menigheter, frivillige organisasjoner og idrettslag – i tillegg til annen driftsstøtte.» Vel, jeg synes at Stavanger bør heller være stolt av dette, og jeg mener at flere kommuner burde følge vårt eksempel istedenfor at vi skal være kutte dette fantastiske tiltaket fullt ut. Det er nemlig totalt 68 organisasjoner av dem 36 idrettsklubber som søker om midler hvert år, blant annet Vidar, Brodd FK, Vardeneset Ballklubb og mange flere, og dermed har råd til deres barne- og ungdomssatsing i tillegg til å holde kontingentnivået forholdsvis lav i forhold til andre norske store byer.

Jeg er ingen retoriker. Min styrke har ikke nødvendigvis vært ord og taler. Men jeg har alltid skjønt meg på penger og tatt kulturfeltet og idretten i byen på alvor. Jeg og Venstre har alltid ønsket å skjerme frivilligheten og det frie feltet så godt som mulig. Venstre og de avtroppende flertallspartiene har faktisk skjermet idretten og kultur også i dårlige tider, etter oljekrisen i 2014, for vi vet at kultur og idrett skaper etterlengtede lyspunkter i en by preget av nedgangstid. Det frie feltet har til og med fått et løft i perioden 2015 - 2019 fra 7 til 9 millioner kroner. Denne potten får beklageligvis også et kutt nå, takket være det nye flertallet.

Og før noen prøver å avskrive det frie feltet og utbasunere at «det frie feltet er bare noe sære greier!», så la meg bryte ned hvem «det frie feltet» faktisk består av. Halvparten av den økonomiske rammen til det frie feltet består av tilskudd til byens rundt 28 festivaler, stort og smått: alt fra Maijazz, Mablis, Gosenrevyen, Utopia og Humorfestivalen. Festivaler med høy kunstnerisk kvalitet i hver sin sjanger som skaper liv i byen vår til glede av publikum i alle aldre. Festivaler vi kan være stolte av og som viser godt igjen i bybildet. En knapp fjerdedel går til løpende prosjekter i all slags sjanger: alt fra revy, dans, kunstprosjekter og til bokutgivelser og litt over fjerdedelen av det frie feltets totalpott går til kulturarrangører som Folken, KåKå, Bokhuset, Checkpoint Charlie og Stavanger Bluesklubb. Stort spenn av sjangre, men alle disse får mindre økonomisk frihet nå. Det er deres pott som blir kuttet med 900.000 kroner av det nye politiske flertallet.

900.000 kroner er «småbeløp» i en kommune med et driftsbudsjett på over 12 milliarder kroner i året, men for aktørene i det frie feltet utgjør kuttet på 900.000 kroner hele 10 prosent! For å sette proporsjonene opp, så ville et lignende kutt i Oppvekst som har 4,1 milliard i sitt driftsbudsjett vært et kutt på 410 millioner. For noen er denne sammenligningen uhørt, siden hverken kultur er idrett lovpålagt oppgave, men jeg ville illustrere klart hvor ille dette smålige kuttet oppleves av kulturlivet i Stavanger. Og da har jeg ikke en gang nevnt kuttene i byens større kulturinstitusjoner…

Kultur og idrett mener jeg er den beste investering i folkehelse og livsglede til alle i alle aldre: til friske yngre seniorer, og barn og ungdom likeså. Det kan heller ikke kan hevdes at disse to feltene koster all verdens penger sammenlignet med andre tiltak: totalt utgjør kultur og idrett samlet kun 3,2 prosent av et års kommunal driftsbudsjett, og det med alle idrettshallenes drift inkludert. Det er ikke her man kan spare stort. Jeg og Venstre mener fast bestemt at det blir helt feil å kutte småbeløp fra idrettsklubber og kulturlivet for så å finansiere storslåtte og dyre valgløfter.

Politikk er mer enn ord. Politikk er prioriteringer. Og som politiker vil det bety prioritering av økonomiske midler. Mens den virkelige verdien av frivillighet og kultur ikke kan måles med penger, så kan avsatte offentlige midler til disse to formålene synliggjøres og regnes på.

Til slutt vil jeg takk for mine fire år i byens kjekkeste utvalg, i Kommunalstyret for kultur og idrett. Samtidig ønsker jeg å utfordre det nye flertallet å følge opp tidligere vedtak istedenfor å bruke ostehøvel på kultur og idrett. Lykke til fremover!

Mer fra: Debatt