Nyheter

– Slutt å tro at det er kult å sove lite

Slutt å tro at det er kult å sove lite, fordi man er så travel og produktiv. – Visdom, kreativitet, det geniale kommer når du sover.

Det var konklusjonen under KÅKÅnomics-debatten om «The economy of sleep: Er søvnmangel vår største trussel?».

– De som sover er ofte mer smarte. De jobber og produserer mer, men du blir ikke vis av lite søvn. Du blir god på akkurat det du holder på med, men uten nok søvn vil du aldri utnytte ditt potensial som menneske. Du vil ikke se det «store bildet». Forstå verden, forstå andre mennesker, og bruke hjernen på et annet nivå. Du blir en mer snever person, sier filosof Christian Lysvåg, som lørdag holdt han foredrag om søvn, i tillegg til å ta del i en debatt sammen med antropolog Sverre Nesvåg og debattleder Terje Torkildsen.

Vi har hørt det før. Nok søvn er viktig.

– De som sover mindre enn seks timer og mer enn ni timer dør tidligere, de gjør det dårligere livet og er mer syke, sier Lysvåg.

– Må for all del ikke kjede oss

Sverre Nesvåg forteller at det ikke bare er søvn om natten som er viktig.

– Med lite søvn, så tar hjernen seg kun av det biologiske. At du får hvilt deg. Med nok søvn, begynner hjernen å utvikle seg kreativt. Du lærer deg nye ting, ser koblinger og løsninger på ting i livet ditt. Hjernen er mest aktiv når du sover. Gi hjernen en sjanse, sier

Nesvåg, som sier det er like viktig å nyte de fredfulle stundene i hverdagen.

– Som å sitte og se tomt ut vinduet når du tar toget. Jeg ser at folk ikke klarer å sitte stille uten å gjøre noe. De holder på med telefonen. Vi må bruke mer av vår våkne tilstand til å tenke på ingenting. Folk som kjeder seg har ikke lært seg å nyte freden og la tankene fare.

Alltid soldater

– Noen ganger må man klare seg med lite søvn. Soldater i krig, småbarnsforeldre, noen som er i oppstarten av noe. Det kan være greit en periode. Problemet med samfunnet i dag er at vi stadig er i den boblen. Du blir god på akkurat det du holder på med, men ikke noe mer. Du får ikke utnyttet hjernen din, sier Lysvåg.

Mer fra Dagsavisen