Nyheter

SOTS mister labfag og 15 studieplasser

Stavanger offshore tekniske skole (SOTS) er én av tre videregående skoler i landet som tilbyr laboratoriefag. Nå legges tilbudet ned.

– Grunnen til at jeg valgte laboratoriefag er fordi det er så mange jobbmuligheter innen forskjellige industrier. Jeg vil satse på en jobb i olje og gass, men dersom det går dårlig der har jeg alltids andre veier å gå. Det er så mange muligheter, så du står aldri uten jobb som laborant, sier Veronika Madsen, som går i laboratoriefagsklassen på Stavanger offshore tekniske skole (SOTS).

– Jeg synes dette faget er veldig interessant; det er praktisk arbeid, du får se hvordan ting fungerer og reagerer og dessuten har vi mange muligheter, legger klassekamerat Thomas Ølberg til.

I et møte i Inntaksnemnda 26. mars ble det vedtatt at skolen mister sin laboratoriefagsklasse og de 15 tilhørende studieplassene. Begrunnelsen fra fylkeskommunen er for få søkere.

– Det er jo veldig synd hvis faget legges ned, for det er jo flere læreplasser enn vi er elever. Alle i min klasse har fått tilbud om flere læreplasser, sier Madsen, som selv ble invitert til fire intervjuer etter hun allerede hadde takket ja til en læreplass.

LES OGSÅ: Frykter kutt i skoletilbudet

Unike og viktige

Ifølge fylkesrådmannen har fire søkere satt opp laboratoriefag som sitt første ønske og tre som nummer to. Ytterligere 27 har det lenger ned på listen. Fylkesrådmannen vurderer at nesten alle disse 30 søkerne vil komme inn på sine primære ønsker, da flere har gode karakterer. Videre vurderer fylkesrådmannen at et vedtak om å opprettholde et tilbud med svært få søkere også kan skape forventninger om at tilbud med få søkere ikke skal legges ned ved lignende framtidige situasjoner ved andre skoler.

John Fungnok, lektor Nina Simonsen, Thomas Ølberg og Veronika Madsen i laboratoriet.

Lektor og rådgiver ved lablinjen hos SOTS, Nina Simonsen, synes det er trist at faget nå forsvinner.

– Når du ser på tallene isolert sett forstår jeg hva fylkeskommunen mener, men vi mener det er andre hensyn å ta. Det finnes bare tre skoler som tilbyr laboratoriefag i landet, så vi er både unike og viktige på grunn av det, sier Simonsen.

Lektor på petroleumsavdelingen, Eli Aasheim, tror labfaget med sine 15 plasser er lite kjent og underkommunisert, og at det kan være en av grunnene til at søkertallene er lave.

– Vi håper jo vi kan få forståelse for hvor viktig dette er, og at et nei kanskje bare er et utsatt ja, sier Aasheim.

LES OGSÅ: Øker antall lærlingplasser

Spisskompetanse

Begge mener det er dumt både for skolen og for næringen å miste labfaget.

– Behovet for lablærlinger er stort, og det er egentlig vårt hovedargument – at lablærlingene trengs og er ønsket av næringen. Vi har aldri hatt så stor pågang som nå, og legges dette ned får ikke næringen det de etterspør, sier Simonsen.

– Hos oss er det nesten sånn at hver elev kunne fått to læreplasser hver, og sånn er det ikke for alle yrkesfag, sier Aasheim.

###

(Lektor på petroleumsavdelingen, Eli Aasheim og lektor og rådgiver på labfag, Nina Simonsen)

Fra skoleåret 2020/2021 skal laboratoriefag og kjemiprosessfag etter planen slås sammen. Simonsen og Aasheim er bekymret for at viktig kompetanse vil forsvinne ut dørene med labfaget, og at de må starte på nytt når de to klassene skal slås sammen.

– Vi har en helt unik spisskompetanse som vi ikke bare kan få igjen uten videre dersom vi mister den. Næringslivet er på jakt etter den spisskompetansen, og fra og med neste år vil de jo ikke få det herfra. Det synes jeg er synd, sier Aasheim.

LES OGSÅ: Kine venter fremdeles på lærlingplass

Foreløpig kjørt løp

For to år siden sto SOTS i fare for å miste to VG1-klasser i Teknikk og industriell produksjon (TIP). Begrunnelsen den gang, som nå, var lave søkertall, men fylkeskommunen snudde og lot skolen beholde klassene.

Nå er derimot løpet kjørt, ifølge Anita Egeli (Frp) i fylkes- og opplæringsutvalget. Under Inntaksnemndas møte 26. mars foreslo hun, på vegne av Frp og Høyre, å bevare laboratoriefaget ved SOTS, men forslaget ble nedstemt.

– Dersom mange nok søker kan linjen komme tilbake. Men nå er det et vedtak som er gjort, og linjen vil fjernes fra høsten. Så foreløpig vil jeg si at løpet dessverre er kjørt, sier Egeli.

– Det synes jeg selvfølgelig er veldig trist. Næringen er i utvikling, og denne linjen trengs. Det er en viktig linje med mye god kompetanse, legger hun til.

LES OGSÅ: Reagerer på ny vurdering av kutt i skoletilbudet

Inntaksnemnda: – For få søkere

Lederen for inntaksnemnda sier de ikke kan opprettholde en linje med kun fire søkere.

– Det er veldig marginalt å opprettholde en klasse for fire elever. Vi ønsker SOTS alt godt, men de må ha elever, sier Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp), leder for inntaksnemnda i fylkeskommunen.

Det ble avholdt et ekstraordinært møte for å avgjøre lablinjens skjebne, men Selvikvåg sier de ikke fant gode nok argumenter for å holde liv i linjen.

– Vi legger ned betydelig arbeid i disse avgjørelsene, og vi holdt et ekstraordinært møte nettopp for å se om det var mulig å opprettholde tilbudet. Hvert år er det 964 klasser som skal gå opp i en kabal, så det er krevende arbeid. Det er kun fire primærsøkere til lablinjen i år. Resten av søkerne er søkere uten rett, og disse får vi ikke budsjettmidler til. Hadde vi åpnet opp for å gjøre dette for SOTS må vi gjøre det for alle, så det var rett og slett en prinsipiell avgjørelse. Vi kan ikke opprettholde klasser det ikke er elever i, sier Selvikvåg til RA.

LES OGSÅ: – Det blir flere læreplasser i år

Equinor: – Vil beholde lablinjen

Laborantene er en viktig ressurs for Equinor, som har et sterkt ønske om at linjen hos SOTS skal bestå.

– Laborantene er ansvarlig for det meste av all prosess- og produktkontroll, og er derfor en svær viktig ressurs for selskapet, sier Kjell Arne Ulvund, faglig leder for driftslaboratoriene i Equinor i en e-post til RA.

Han sier det vil være behov for mellom syv og ti laborantlærlinger per år i Equinor i framtiden.

– Vi ser et økende behov av fagarbeidere i framtiden. Vi syns det er svært beklagelig dersom laborantlinjen blir lagt ned, da vi kommer til å mangle om lag ti kvalifiserte lærlinger de neste to årene, sier Ulvund.

– Dersom det blir færre skoler som utdanner laboranter i framtiden forventer vi en ytterligere mangel på antall søkere. Laboratorielinjen og kjemiprosesslinjen på SOTS skal slås sammen i 2021, og vi har et sterkt ønske om at laboratorielinjen skal bestå fram til da, legger han til.

Mer fra Dagsavisen