Sport

Spillernes motivasjon tynnslitt – kretsen taper millioner

Frustrerte spillere i lokalfotballen lever i uvisshet. De vet fremdeles ikke sikkert når serien sparkes i gang. Samtidig varsler fotballkretsen tap i millionklassen i år. Avlyst sesong i 2020 er et reelt tema.

Følg RA Sporten på Facebook!

Selv om samfunnet har åpnet opp for mye aktivitet igjen, venter fremdeles breddefotballen på klarsignal fra politikerne.

Man kan, paradoksalt nok, ta en pils på byen til langt på natt, men ikke spille fotball om man er over 20 år og ikke en del av toppfotballen. Det sliter de fleste med å skjønne logikken bak.

Fra 3. divisjon og ned er det bestemt at det skal spilles halv sesong. Terminlister er i utgangspunktet satt opp med oppstart i august, men fortsatt er det ikke åpent for trening med kontakt. Da nytter det lite. Dette går løs på motivasjonen.

– Det er veldig frustrerende å ikke ha en startdato. Det var en startdato til å begynne med, men den gikk vekk. Det er irriterende å ikke vite noe, og kjedelig å ikke ha noe og se fram til, sier Brodd-spiller Truls Sælevik Vagle til RA.

LES OGSÅ: Breddefotballen fortviler - stiller klare krav til regjerningen

Frykter å miste spillere

Vagle og Brodd har tatt konsekvensen av at all tvilen. Nå har spillerne hatt ferie en periode. Om det blir oppstart er planen 13 kamper i enkel serie.

– Det er trukket og vi skal spille syv hjemmekamper og seks borte, sier Vagle.

Flere av klubbene har hatt friperioder. Noen har også trappet ned på antall treninger. Den største frykten er at klubbene skal miste spillere som følger av situasjonen de nå står i.

– Jeg frykter selvsagt for at andre kan miste motivasjonen. Slik det er nå får vi ikke sett gleden i det vi gjør. Samtidig har jeg tro på at spillerne i klubben vår klarer å holde motivasjonen oppe, sier Markus Svela om lagkameratene i Sola.

Klubbene i breddefotballen har fremdeles amputerte treninger, fordi de må unngå kroppskontakt. Da har det gått i alternative øvelser.

– Hos oss i Sola har det gått mye i basisøvelser. Det er mye touch på ball og avslutningstrening. Vi prøver også å ha øvelser som ligner mest mulig på vanlig spill, uten å bryte reglene, sier Svela.

LES OGSÅ: Vaulen-bråket i ferd med å blåse over

Martinsen tripper

Hos nyopprykkede Hinna er tidligere Viking-spiller, Rasmus Martinsen, naturligvis ivrig etter å spille ekte fotball.
– Samtlige spillere lengter etter å komme i gang igjen. Det har vært flere oppkjøringer med pauser etterpå nå. Det er ikke ideelt for motivasjonen å gå og vente, sier Martinsen.

– Mange av spillerne har familie og jobb som gjør at det blir viktig med planlegging. For dem er det avgjørende å kunne spikre ting til terminlister. Det får de ikke gjort nå, sier Martinsen.

Han er likevel mest bekymret for en annen gruppe enn A-laget, nemlig barneidretten.

– Jeg er ikke så redd for oss i 3. divisjon. Det er langt større frafall i barnefotballen og barneidretten generelt. Dette er mye verre for de yngre.

Forrige uke kom beskjeden fra regjeringen om at fra 1. august får barne- og ungdomsidrett åpne for fullt igjen. Det kom også fram at 3. divisjon kan få sin oppstart 8. august. Den datoen er foreløpig ikke bekreftet.

Det jobbes nå med at divisjonen skal tas inn i det som nå er toppfotballens noe mildere koronaregime. Svar på om det blir en løsning her er ventet i løpet av uken.

Norges idrettsforbund presser nå også kraftig på for åpning.

– Gitt at smittesituasjonen gjennom sommeren er under kontroll, forventer vi at myndighetene tar neste skritt og åpner for ordinær aktivitet for kontaktidrettene for personer over 19, skrev idrettspresident Berit Kjøll i en uttalelse sendt til NTB denne uken.

LES OGSÅ: Kritisk kretsleder skjønner klubbenes frustrasjon

Kretsen med milliontap

En åpning av fotballen fra 4. divisjon og ned er utenfor kretsens hender. Samtidig jobber de nå hardt med å kartlegge om 3. divisjon menn og 2. divisjon kvinner kan falle inn under toppfotballens smittevernregime.

– Vi gjør i så måte noe med det vi kan ta i egne hender. det er fotballprotokollen. Nå kartlegger vi med klubbene om smittevernsreglene i denne kan følges. Det er et pågående arbeid, sier leder Erik Løland i NFF Rogaland.

Daglig leder Erik Løland i NFF Rogaland har for lengst sunget ut mot logikken bak stengt lokalfotball. Foto: Lars Fisketjøn, NFF

Han erkjenner at klubbene fra 4. divisjon og ned er et kapittel for seg selv.

– Her er det dessverre lite nytt.

– Hvor raskt kan disse starte opp ved grønt lys for kontakt og kamper?

– De sier at de skal klare det på veldig kort varsel. Nå er de sulteforet. Fra 4. divisjon og ned starter løpet med kamper etter terminlisten mellom 8. august og 10. august. Om de for eksempel får trene fra 1. august skal de være klare for de datoene. Så kan vi eventuelt flytte på noen runder eller kjøre doble uker.

– Er muligheten etter hvert ganske reell for at det ikke blir fotball i år for disse?

– Ja. Det er klart en mulighet. Regjeringen kan heller ikke garantere for at smittetallene fortsatt går ned. Og hva skjer når vi flytter på mye folk i ferien? Når man skal oppdatere tallene over juli er nok det et stort spørsmål som vil spille inn. Om de ikke går opp vil fotballen selvsagt bruke det som et argument. Så er vi takknemlig for at det ble åpnet for barn og unge fra 1. august, men nå er det en stor gruppe voksne her som er ganske frustrerte og leie.

– Hva er betydningen for kretsen om sesongen avlyses?

– Det betyr nedsatt aktivitet både hos klubber og i kretsen. Så kommer økonomien i det. Kretsen taper mye på lagspåmelding. Klubbene mister inntekter på kontingenter og sponsorinntekter. Dette vil få store konsekvenser. I Danmark virker det som om regjeringen trykker på for aktivitet. Det er helsefremmende. Organisert aktivitet må jo også være bedre enn uorganisert. Vi driver opplæring i smittevern og har ansatte både i kretsen og hos klubbene. Jo flere som slutter, dess mer koster det samfunnet om de i stedet begynner med noe som er inaktivt. Idretten er en god sirkel på alle måter.

Løland erkjenner at kretsen taper store summer i 2020. Permitteringer vil kunne bli et tema igjen. Kanskje må de redusere på klubbutvikling og dommerutvikling.

– Vi har gjort estimater og NFF Rogaland vil gå et par millioner i minus i år. Så håper vi å ta inn noe av tapet ved å søke om midler fra stiftelser og lignende.

Løland forteller at de i utgangspunktet unngår å rette seg mot sponsorer.

– Vi har ingen som jobber aktivt mot det markedet her. Litt fordi vi ikke ønsker å trø i klubbenes bed. Det eneste vi har gjort før er å rette litt tid mot større sponsorer.

LES OGSÅ: Åpner for barn og ungdom

Mer fra Dagsavisen