Sport

Tar imot oljehovedstaden i hovedstaden

Hva godt kan komme ut av en fest med blodrøde Mímir Kristjánsson og erkeblå Kai-Morten Terning? Svaret har vist seg å overraske grundig. At det i det minste kulminerte i en mye større fest i Oslo fredag kveld er lett å slå fast. Kanskje spiller det også litt inn på at Viking søndag skal spille cupfinale.

Følg RA Sporten på Facebook!

Fredag kveld var det trøkk på sportspuben Trafalgar i Oslo. Cupfinalefesten ble sparket i gang samtidig som godt over 10.000 siddisers finalevalfart til Oslo var i full progresjon.

Supportergrupperingen Viking Oslo skulle egentlig ha sitt årlige julebord. Siden Viking er i cupfinalen måtte de ta grep. Pågangen var for stor. Samtidig ville de være lojale til stedet hvor det hele startet. Der hvor Viking-fansen samles i Oslo. Flytting til en større arena enn Trafalgar var uaktuelt.

Mat ble droppet og ståplasser innført for å få flest mulig med på fest. På gjestelisten til det som i stedet ble «fest med talk show» sto blant annet Erik Nevland, Thomas Pereira og Erik Fuglestad.

Grupperingen med så mange utvandrede siddiser har stadig vokst seg større. Fellesnevneren har hele tiden vært Viking og savnet av sitt kjære Stavanger.

Når Viking spiller sine bortekamper på Østlandet nå er det med en mann- og kvinnesterk støtte i ryggen klubben aldri har fått tidligere. Gjerne hundrevis av høylytte og syngende mørkeblå fans – hvor det spesielle er at mange har sin bakgrunn fra mediene og det politiske liv.

Grupperingen sier selv at de noen hundre personer. Rundt 2000 følger dem på sosiale medier.

LES OGSÅ: Styrelederen før cupfinalen: - Har vært en sinnsyk reise

Startet med en fest

Denne helgen får de nærmest leve ut sin ultimate fantasi. De får oljehovedstaden til hovedstaden. Cupfinale, kretsmesterskap, julaften og nyttårsaften. Alt på en gang!

– Det er helt utrolig, slår Kai-Morten Terning fast til RA.

Han har vært med siden starten. For å skjønne fenomenet må en starte med dets fødsel.

– Da Mímir Kristjánsson inviterte siddiser han kjente i Oslo til vorspiel før Mjøndalen-Viking i 2015. Vi var rundt ti stykker. Så møtte vi enda flere på togturen til kampen. Alle kjenner noen. Etterpå sa jeg til Mimir at vi måtte gjøre dette om til en gruppe. Få til noe, forteller Terning.

Egentlig er det på sett og vis naturstridig at Frp-eren Terning i det hele tatt skulle befinne seg på en fest hos den nå hjemflyttede Kristjánsson. Den gangen var han statssekretær i den blåblå regjeringen. Journalist, forfatter og Rødt-politiker Kristjánsson står sannsynligvis så langt ifra ham som en kan komme.

Samtidig er det mye omtalte «ekteskapet» som ble inngått denne kvelden det beste eksempelet som finnes på fotballens samlende effekt.

Selv om de var bekymret for å bli en klikk i starten har de klart å få til noe helt unikt i forhold til fellesskap – og det å støtte et lag i medgang og motgang.

Snaue fire år senere er det blitt en solid supportergruppering av det hele. De har ingen leder, ikke noe organisasjonsnummer og en helt flat struktur.

Den politiske spredningen er total og aldersspennet fra studenter i 20-årene til godt voksne på rundt 60. Det er kjærligheten til Viking og Stavanger som er fellesnevneren. At såpass mange har vært såpass prominente innen mediene og politikk har selvsagt bidratt til informasjonsflyten og veksten.

Det hele har blitt et solid Stavanger-fenomen i Oslo.

– Så er det ganske naturlig at det har blitt slik. Innflyttede siddiser i Oslo driver gjerne med politikk eller mediene. Ingeniørene blir igjen i Stavanger og skaper verdiene vi lever av i Oslo. Det er store forskjeller fra innflyttede bergensere og trøndere, sier Terning.

Samtidig er fellesnevneren så tydelig og klar som den kan bli.

– Fotballen trumfer alt! Her er det alt ifra bussjåfører til regjeringsmedlemmer med. Vi er ingen politisk arena, slår Terning fast.

Tøffe år

Så kan man gjerne si at gjengen var reisende i lidelse de første årene. Suksess var det lite av i starten. Viking som klubb var inne i sin svakeste periode på flere tiår.

På to år har alt endret seg. Nå får de igjen i pose og sekk.

Det hele kulminerer med denne helgens vanvittige cupfest og høyst sannsynlig skal nok Viking Oslo ha sin del av æren for at Viking igjen har reist seg.

Da de mørkeblå rykket opp i fjor vant de alle kampene de spilte på Østlandet. Med hundrevis av syngende supportere i ryggen i enkelte av kampene – hvor Viking Oslo slår seg sammen med de som kommer fra Hordene og andre grupperinger – behøver du ikke lure mye på om Viking fikk et løft.

– Assistenttrener Morten Jensen sa at det ga dem de ekstra fem prosentene som behøvdes. Et seint vinnermål mot Notodden. En snudd kamp på Hamar. Jo, vi bidro nok, erkjenner Terning.

Hvor mange poeng de har lagt i potten er umulig å si, men omstendighetene er endret. Det er det liten tvil om.

Terning fulgt Viking lenge og lar tankene gli til en bortekamp mot KIL der de var åtte mørkeblå for noen år siden. I fjor var de 150. Slikt merkes selvsagt meget godt for spillerne.

Utslaget har vært effekt på banen for Viking, men samtidig som Viking Oslo har vokst på Østlandet har også de lokale supportergrupperingene i Stavanger samlet seg og kuttet intern rivalisering.

Samarbeidet med Hordene er ifølge Terning strålende. På kampene hvor Hordene også stiller slår de seg naturlig sammen. Samlebetegnelsen på grupperingene rundt Viking – som også inkluderer Hordene – er felt O.

Når grupperingene lørdag arrangerer cupfinalevorspiel på utestedet Brygg arrangerer de også sammen. Inntektene går til Hordene. Samtidig er det hele åpent for alle som liker Viking.

– Billettene selges fritt i døren. Det er bare å komme, sier Terning.

– Og hvordan ender finalen?

– Viking vinner 3-1!

– Drister du deg til å tippe målscorerne også?

– Jeg må være kjedelig. Tripic, Thorstvedt og Høiland, slår Terning fast.

Mer fra Dagsavisen