Nyheter

Syrere venter i uro på neste angrep

Skjebnen til millioner av syrere i Idlib-pro­vinsen er avhengig av dragkampen mellom to menn – Russlands president Vladimir Putin og hans tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan.

Bilde 1 av 3

Av Roger Hercz

JAFFA (Dagsavisen): Idlib, like sør for grensen til Tyrkia, er den siste provinsen i Syria som fremdeles er under opprørernes kontroll. Opptil tre millioner mennesker kan befinne seg i provinsen. Blant dem skal det være flere titusen militante islamister.

Putin og Erdogan, som støtter motsatte sider i den syriske borgerkrigen, skulle møtes igjen i går, denne gangen i Sotsji ved Svartehavet. Mens Russland ønsker å knuse den siste resten av opprørere i Syria, frykter Tyrkia, som allerede har tatt imot tre millioner flyktninger, at nye hundretusener skal rømme mot deres grense.

Les mer: Assad har vunnet by etter by i Syria

Press

En eventuell storoffensiv mot Idlib vil også kunne få konsekvenser for Europa, tror Abdulrahim Alrihawi, en syrisk menneskerettighetsforkjemper i eksil.

– Erdogan driver med utpressing av Europa. Han sier til europeerne at skulle nye flyktninger komme til Tyrkia, vil de også ankomme Europa. Så også europeiske makter forsøker nå å legge presse på Russland om ikke å angripe Idlib, sier Alrihawi til Dagsavisen fra Paris.

Tyrkia viser allerede muskler. Tyrkiske tropper både inne i Idlib og andre steder i Syria, skal de siste dagene ha gitt våpen til sine allierte blant de syriske opprørerne. Strategien til Ankara er å gjøre bildet mindre forutsigbart for de angripende partene, sier historieprofessor Sakir Dincsahin fra Istanbul.

– Skulle vi få et angrep, vil det nå bli både mindre forutsigbart og mer kostbart for dem som planlegger noe slikt, sier han, og legger ikke skjul på at han sikter til Russland og regimestyrkene til president Bashar Assad. Russland og Syria har allerede bombardert enkelte områder i Idlib.

Dincsahin understreker at Tyrkia vil gjøre altfor å unngå en direkte konflikt med Russland. Fra det 16. århundret og til moderne tid lå det osmanske riket og Tsar-Russland i en rekke både lange og blodige imperiale kriger.

Les mer: All makt i Erdogans hender

Redde

I Idlib gjør sivile seg uansett klare. Mange forsøker å lage provisoriske gassmasker med de enkle materialene de har til rådighet, som plastflasker. I de sju årene med borgerkrig har Assad-regimet gjentatte ganger brukt kjemiske masseødeleggelsesvåpen mot sivile. De siste dagene har titusener også vært ute i gatene for å protestere mot det de frykter vil bli et brutalt angrep.

Men ettersom Tyrkia kontrollerer den nordlige delen av Idlib, kan ikke Damaskus bruke taktikken som er blitt brukt andre steder, en militær beleiring etterfulgt av en bevisst utsulting av folket. En mer sannsynlig taktikk vil være først en omfattende bombarderingskampanje, for så senere å sende inn bakkestyrker.

Rundt 60 prosent av opprørsområdet er kontrollert av Al Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir-al-Sham, mens tyrkisk-støttede militsgrupper kontrollerer resten. Idlib, som opprinnelig var en stille provins i Syria, er blitt et samlingssted for ekstreme islamister etter at regimet gikk med på å sende dem dit i bytte mot at de oppga sine andre tilholdssteder. Men nå har ikke de militante islamistene lenger noe å tape.

Les mer: Regimet gir fritt leide til Idlib

Ingen utvei

– Alternativet nå er at de kjemper og dør der. Det finnes ingen steder de lenger kan evakueres til, sier Christopher Kozak, en analytiker fra Instituttet for Krigsstudier i Washington, til Syria Direct, en nettside drevet av eksilsyrere.

– Det er faktisk ingen vei videre nå, noe som øker sjansene for at skulle det gå mot en storoffensiv, vil det bli en blodig en, sier han.

Noura, en ung kvinne fra sørlige Syria, lever i en landsby som nylig ble gjenerobret av sentralregimet fra Damaskus.

– Det er farlig her. Folk blir kidnappet, folk blir bortført fra åpen gate. Det er anarki, det kan komme noen å stjele det du har når som helst, sier hun.

I hovedstaden Damaskus har derimot regimet full kontroll. Borgerkrigen nådde riktignok byen, opprørere kontrollerte både østlige Ghouta og den palestinske flyktningleiren Yarmouk. Men nå er livet bedre, sier forretningsmannen Naji Ali-Adeeb.

– Vi har masse restauranter og barer, og de er alle fulle.

Menneskerettighetsaktivisten Alrihawi advarer at situasjonen er en helt annen for folk som det syriske regimet ikke setter pris på.

– For mange er livet tilbake til det normale. Men både iranske og irakiske militser, Assads allierte, patruljerer gatene. De som anses som en trussel blir fjernet, sier han.

Les også: Senatorer vil utsette avstemning etter overgrepsanklager mot Kavanaugh

Mer fra Dagsavisen