Leder

Venstres nedtur

LEDER: Til og med valgforskerne strever med å stille riktig diagnose på Venstre.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Venstre har vaket under sperregrensen på 90 prosent av målingene det siste halvåret. En gjennomgang valgforsker Bernt Aardal har gjort for Dagsavisen viser at partiet i snitt ikke vært høyere enn sperregensen på 4,0 prosent. Partier som kommer under denne grensen blir ikke med i fordelingen av 19 utjevningsmandater.

Til og med valgforskerne strever med å stille riktig diagnose på Venstre. Under Trine Skei Grandes ledelse har partiet vært tydelig på miljøsaken, noe ikke minst Rogaland har fått gevinst av gjennom lokaliseringen av Fornybarfondet til Stavanger. Det kan neppe være tvil om at Venstre har bidratt til å farge den blåblå regjeringen litt grønnere gjennom fire år som samarbeidspartner og parlamentarisk grunnlag i Stortinget. Til Dagsavisen sier nestleder Terje Breivik at næringspolitikk og skolepolitikk blir hovedsaker i valgkampen – trolig i erkjennelse av at partiet mister eierskapet til miljøsaken til Miljøpartiet De Grønne. Dilemmaet virker kjent. Venstre er innimellom et noe ensporet ensaksparti, og av og til partiet som fronter skole, gründere og småbedrifter. Antakelig stikker Venstres problem langt dypere enn vektleggingen av politiske saker.

Professor Bernt Aardal forklarer en del av Venstres nedgang med at velgerne som partiet stjal fra Ap i 2013-valget, svikter. Grunnen til avhoppingen kan selvsagt være misnøye med saksvalg, men ligger trolig i valget av politiske partnere. Den som ser og hører Trine Skei Grande i debatter om klima, asylpolitikk og en hel del annet, får med seg at Venstre-lederens politiske hjerte ikke befinner seg samme sted som hos Siv Jensen – og i hvert fall ikke som hos Sylvi Listhaug. Det triste livet under sperregrensen er velgernes straff for samarbeidet med Frp – et parti Venstre-folk flest foretrekker å holde på god avstand. Venstre fikk litt makt da de valgte samarbeidsavtale i stedet for å sitte i regjering i 2013, men blir hardt straffet for det lille de har fått til.

Mer fra: Leder