Nyheter

– Vi klarer så vidt å få sakene unna

Fylkesmannen i Rogaland har fått et lite ras av saker på bordet etter at nulltoleranse mot mobbing ble lovfestet for fire måneder siden.

– Internt på kontoret har vi det intenst travelt og klarer så vidt å få sakene unna, skriver Hallgeir Bø, assisterende utdanningsdirektør i en e-post til RA.

De fire siste månedene har Fylkesmannen i Rogaland fått 34 saker i fanget fra  elever som klager på sitt psykososiale skolemiljø. Det er mellom tre og fire ganger så mange saker som de vanligvis får inn til behandling. Til sammenlikning har de hatt rundt 20 klagesaker per år de tre siste årene. Unntaket er våren 2017. Da mottok de 24 saker.

Utdanningsdirektøren mener den nye «mobbeloven» er årsaken til økningen de fire siste månedene. 1. august vedtok Stortinget nulltoleranse mot mobbing i skolen. «Alle elever har rett til å ha et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring», heter det i opplæringsloven.  Ifølge et rundskriv fra Utdanningsdirektoratet, er det elevenes egen opplevelse av hvordan de har det på skolen, som er avgjørende i sakene.

Hvis en elev opplever å bli mobbet eller krenket av en lærer eller andre som jobber på skolen, har skolen et ekstra ansvar for å følge opp saken. Rektor skal da varsle skoleeier, som vil følge opp saken videre.  Dersom eleven eller dens forelder mener at skolen ikke har gjort nok for å stoppe mobbingen, kan de melde saken til fylkesmannen, skriver direktoratet.

LES OGSÅ: Mer mobbing, flere trusler

Har gjort det enklere

Assisterende utdanningsdirektør Hallgeir Bøe mener at økningen i antall klagesaker til Fylkesmannen i Rogaland, skyldes at lovendringen har gjort det enklere for foreldre og elever å ta direkte kontakt med dem, uttaler han  i en artikkel på nettsiden til Fylkesmannen i Rogaland som ble publisert på fredag.

– Tidligere har fylkesmannen vært klageinstans på vedtak fattet på skolen. Da har det som regel tatt flere måneder før vi har blitt engasjert i saken. Nå kan foreldre kontakte oss en uke etter at de har tatt opp saken med rektor. Skolen har hele tiden en aktivitetsplikt og rektor må ganske raskt lage en aktivitetsplan, opplyser Bøe til RA.

LES OGSÅ: Slik mener Arbeiderpartiet at mobbing i skolen kan stanses

12 har fått medhold

Dette har skjedd med de 34 sakene som har kommet inn til Fylkesmannen i Rogaland siden 1. august:

I 12 saker har de konkludert med at skolens aktivitetsplikt ikke var oppfylt. De fattet da vedtak om hva skolen må gjøre for å oppfylle plikten sin. Disse elevene har fått medhold.

I seks saker har Fylkesmannen konkludert med at aktivitetsplikten var oppfylt, eller at aktivitetsplikten ble oppfylt underveis i saksbehandlingen.

Én sak er avvist fordi den ikke tilfredsstiller kravene til behandling.

15 saker er fortsatt under behandling.

LES OGSÅ: Stavanger kommune dømt til å betale 1,2 millioner kroner i erstatning til mobbeoffer

Har reist til skoler

– Foreløpig ser det ut som at regelverket fungerer etter intensjonen. Det går raskere for eleven å få hjelp, skriver Bøe i e-posten til RA.

– Hvilke utfordringer ser dere ved regelverket?

– Det er en utfordring at vi er «langt» fra skolen og at løsningen på saken ligger på skolen.Foreløpig har vi klart å løse dette greit ved å kontakte skolen. Vi har blant annet reist til skolen og pratet direkte med drøyt ti elever.

LES OGSÅ: Mindre mobbing i skolen

Mer fra Dagsavisen