Nyheter

Vil starte engelsk-fransk friskole på Eiganes

En ny skole, Eiganes International School, ønsker å starte opp til høsten. Det håper eierne å gjøre med elevene og i lokalene til Den franske skolen på Eiganes, som legges ned.

– Dette er en vinn-vinn-vinn-situasjon, sier Andreas Middelthon, talsmann for den nye og hittil ukjente Eiganes International School. Middelthon er til vanlig leder i styret for The British International School of Stavanger (BISS) på Gausel i Stavanger. Den mer enn 40 år gamle privatskolen, som nylig fikk tillatelse til å drive grunnskolen som friskole med offentlig støtte, ønsker nå å gi en hjelpende hånd til elevene på Den franske skolen på Eiganes, som holder til på Eiganes skole. De 64 elevene står nemlig uten skoleplass etter at energiselskapet Total, som har finansiert driften, i desember besluttet at skolen skal legges ned.

Med en ny engelsk-fransk friskole, som har fått navnet Eiganes International School, håper BISS at de får starte opp i lokalene til Den franske skolen til høsten. Skolen vil kunne ta imot inntil 100 elever fra 1. til 10. trinn. Undervisningsspråk vil være engelsk og fransk.

LES OGSÅ: Front mot front i ny kamp om friskole (RA+)

På tegnebrettet

Skoleplanene er allerede godkjent av Utdanningsdirektoratet, men under et annet navn – og en helt annen aktør, nemlig den lokale forretningsmannen Halvor Øgreid, administrerende direktør i investeringsselskapet Øgreid AS.

Mot Stavanger-politikernes anbefaling, fikk han i desember 2017 direktoratets ja til å starte opp en ny internasjonal skole, The Explorers AS, med inntil 100 elevplasser i Stavanger sentrum. Men foreløpig har utdanningstilbudet kun vært på tegnebrettet. Mangel på lærere og vansker med å finne egnede lokaler har vært medvirkende årsaker til det.

I januar i år overtok imidlertid BISS alle aksjene til The Explorers AS og endret skolenavnet til Eiganes International School (EIS). – Det var naturlig for oss å la BISS, som tross alt har drevet en veldig god IB-skole i Stavanger i mange år, overta stafettpinnen, sier Halvor Øgreid til RA.

Utdanningen ved EIS vil være basert på IB-pedagogikken, som også er modell for BISS, og som den nye skolen på Eiganes også er godkjent for. 

LES OGSÅ: Dugnadsvillige foreldre står bak nye skoleplaner i Stavanger (RA+)

Samarbeid

Ifølge Andreas Middelthon vil skolen bli en del av BISS, både administrativt og pedagogisk. BISS har i dag 450 elever i grunnskole, videregående skole og barnehage fra rundt 50 ulike nasjoner på Gausel.

BISS-rektor Fiona Rhodes, som også snakker flytende fransk, vil ha ansvaret for å sikre at det pedagogiske tilbudet tilfredsstiller franske læreplaner.

– Det pedagogiske opplegget for de franske elevene skal godkjennes av Den franske ambassaden i Oslo årlig, sier Middelthon.

Han opplyser at BISS nå samarbeider med det franske miljøet i Stavanger om å videreføre det franske utdanningstilbudet. De er i dialog med foreldre, Nato, Den franske ambassaden i Oslo og Stavanger kommune om å videreføre det franske utdanningstilbudet i Stavanger.

– Den franske kontingenten hos Nato informerer oss om at dette er veldig viktig for deres tilværelse i Stavanger, sier han. 

LES OGSÅ: Ny kamp om privatskole i Stavanger (RA+)

– Viktig å få på plass til høsten

Middelthon ser for seg at det kan bli et tett samarbeid mellom EIS og BISS, hvor for eksempel spesialfaglærere kan ha delte stillinger på de to skolene – For oss er det viktig at de franske barna ikke skal få et hull i undervisningen, og da er det viktig at vi får tilbudet på plass til høsten slik at elevene som ønsker det kan fortsette. Med dette tilbudet kan elevene fortsette i samme lokaler og ha omgang med sine elevvenner, sier Middelthon.

Han påpeker også at Stavanger er en by hvor 20 prosent av befolkningen har sitt opphav fra utlandet.

– Det er derfor naturlig at Stavanger skal ligge i forkant hva internasjonalt samarbeid angår og vi må ta vare på vår posisjon som ledende i så måte, sier Middelthon.

Skolen har allerede fått sin egen Facebook-side, men foreløpig er det en siste og vesentlig formalitet som må på plass før det kan bli alvor av planene. BISS må inngå en leiekontrakt med Stavanger kommune om lokalene på Eiganes. Siden i starten av januar i år har BISS vært i forhandlinger med kommunen. 

LES OGSÅ: – Tolkien-arvinger sier nei til skolenavn (RA+)

Positive til å finne en løsning

Per Haarr, direktør for levekår og oppvekst i Stavanger kommune, opplyser til RA at prosessen ikke er ferdig ennå. Om tre uker til skal avtalen legges fram for formannskapet for godkjenning. Foreløpig kan ikke Haarr si hva han vil anbefale politikerne å vedta.

– Men vi er selvsagt positive til å finne en god løsning, skriver han i en tekstmelding til RA.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) bekrefter til RA at de er i forhandlinger med BISS, og at kommunens intensjon er å opprettholde tilbudet til de 64 elevene som går på Den franske skolen i dag.

– BISS ønsker å være med på å ta et ansvar, og for oss er det viktig at de leverer et tilbud til de elevene som trenger et fransk tilbud. Dette er elever som har familier som oppholder seg i Norge over få år, og er en del av det franske skolesystemet. Tilbudet er viktig for dem som jobber i Nato og har små barn. Familiene er også viktige for næringslivet i Stavanger, sier hun.

Ikke profitt

Den britiske skolen søkte i fjor om å bli friskole av økonomiske årsaker. Fram til i år har driften  vært 100 prosent privatfinansiert, blant annet av skolepenger fra foreldrene.

– De siste årene har vi sett at inntektene fra bedrifter har gått ned, slik at en skoleplass er blitt dyrere for foreldrene. Derfor søker vi nå om å bli friskole, noe som betyr at staten subsidierer hver elevplass med 85 prosent. Dette gjør vi for å få en drift som går rundt og for å tilby et godt skoleprodukt, uttalte Andreas Middelthon til Aftenbladet i mai. Regnskapene for de tre siste årene viser at den britiske skolen hadde mellom 62 og 63 millioner kroner i driftsinntekter i 2015 og 2016. I 2017 sank inntektene til 57,8 millioner kroner, skrev avisen.

Middelthon avviser at det er økonomiske årsaker bak ønsket om å starte opp en ny friskole på Eiganes, og viser til at BISS er en stiftelse og at det ikke er noen eiere som skal ha avkastning eller utbytte. Utdanningsdirektoratet og lov og forskrift om friskoler sørger for at det ikke kan overføres et overskudd fra friskolen til BISS, påpeker han. Skolens primære ønske er «å være til stede for byen der byen har behov for oss».

– De siste årene har vi tapt penger på vår skolevirksomhet. Det tåler vi. Vi har usedvanlig god økonomi, sier Middelthon.

Mer fra Dagsavisen