Nyheter

Vold, kjærlighet og parterapi

– Dette er ikke først og fremst en historie om vold, men en historie om kjærlighet, sier manusforfatter og skuespiller Emilie Hetland.

Onsdag har stykket «Nære relasjonar» premiere på Tou scene, hvor temaet partnervold står sentralt. Stykket er skrevet av Emilie Hetland, som spiller rollen som «ho», mot medskuespiller Magnus Rostad i rollen som «han». Stykket tar utgangspunkt i en terapitime, med publikum i rollen som terapeuter.

– Dette handler om to mennesker som er ekstremt glad i hverandre, og kjærligheten som eksisterer mellom dem. Underveis begynner det å skje noe mellom dem, og ting tar en uventet vending. Vi prøver å vise nyansene i dette parforholdet, sier Hetland.

– Selv om partnervold er det sentrale temaet, er ikke dette først og fremst en historie om vold, men en historie om kjærlighet, legger hun til.

LES OGSÅ: Også Ibsen ville hatt sans for teatrets «Hedda Gabler»

Gjenkjennelig

– Det handler om pardynamikken. I et forhold lager man ofte en virkelighet sammen, og det blir et slags lite samfunn bare mellom to personer. Vi prøver å gi et realistisk bilde av to mennesker, deres liv og hvordan de er sammen, sier Rostad, som har utviklet ideen til stykket sammen med Hetland.

– Så det blir et stykke en kan kjenne seg igjen i?

– Ja, det tror jeg. Uavhengig av om du har vært i et voldelig forhold eller ikke, så er det ting alle som har vært i et forhold kan kjenne seg igjen i her, sier Rostad til RA.

«Nære relasjonar» skal spilles tre ganger på Tou Scene, før det flyttes til Rogaland Teater hvor det skal spilles ti forestillinger. I teaterets presentasjon av stykket står det at det handler om hun og han. De møttes i Lisboa. De danset før midnatt. Nå sitter de i offentlig parterapi. Han slår henne av og til, men det snakker de ikke om. De har valgt å beholde kjærligheten. De har valgt hverandre. «Nære relasjoner» er et forsøk på å ta et oppgjør med ung vold i vår tid.

LES OGSÅ: Nå vil teateret bygge nytt i Kannik

En dose humor

Det er syv år siden Hetland og Rostad fikk ideen til stykket, men det er først nå det har nådd teaterscenen.

– Partnervold har blitt tatt opp i kunsten før, men da ofte fra ett perspektiv. Dette er mer et samkjørt perspektiv, og du kommer inn i livet til disse menneskene når det oppstår. Som så mange andre ønsker vi ikke at dette skal være et samfunnsproblem. Men det er det, og da tror jeg stykker som dette kan være viktig, sier Hetland.

– Blir det så mørkt som det høres ut som?

– Akkurat som i det virkelige liv er det en god dose humor her òg. Ting kan være helt forferdelig, men plutselig begynner du å le, sier Rostad.

– Det er jo vold i nære relasjoner som er i søkelyset i dette stykket. Men hvis du går inn i salen og forventer noe som bare er mørkt og trist, så kan du nok bli overrasket. Vi forteller en historie om to mennesker som er forskjellig fra alle andre, men samtidig også like alle andre. Det er et tilnærmet normalt parforhold, men volden er en del av det, sier Hetland.

Mer fra Dagsavisen