Nyheter

All godstrafikk skal sjekkes

230 kontrollører skal sjekke godstrafikken i en storkontroll over hele Vestlandet de neste dagene.

Bilde 1 av 2

Onsdag og torsdag skal all godstransport på hele Vestlandet registreres i det som trolig blir norgeshistoriens største godsundersøkelse.

Målet er at så godt som all godstransport i de fire vestlandsfylkene skal kartlegges. Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

Godsundersøkelsen skal gi mer kunnskap i arbeidet med å nå målene i Nasjonal transportplan (NTP) om en mer effektiv og miljøvennlig godstransport.

I tillegg er det et mål å få mer gods over fra vei til sjø- og banetransport.

Prosjektleder Bjarte Børtveit i Statens vegvesen har ansvaret for prosjektet der 230 personer skal stoppe og intervjue sjåførene på alle tunge kjøretøy.

– Poenget er å få oversikt over hvor transporten kommer fra, hvor den skal, og hva slags gods som blir fraktet, og hvor mye, sier Børtveit.

LES OGSÅ: Skryter av tungtransport-sjåførene

21 sjekkpunkt

Undersøkelsene blir gjort ved 21 punkt langs Vestlandet de to døgnene undersøkelsen varer.

– Vi stopper all tungtrafikken og intervjuer sjåførene. Dette gjør vi på alle fjellovergangene mellom øst og vest, på alle ferjene langs E39, på Fjordline og en del andre ferjer, og på Statens vegvesens kontrollstasjoner, sier Børtveit.

Foto: Statens vegvesen

Statistikk og intervjuer

I tillegg blir det hentet inn statistikk og gjort intervjuer på de store godsterminalene og i havnene lang kysten fra Rogaland til Møre og Romsdal.

Vegvesenet gjorde ei lignende undersøking, men i mindre omfang, i 2012.

– Når rapportene frå årets undersøkelse er ferdig kan vi sammenligne og se om det har vært store endringer i godstransporten de siste årene.

LES OGSÅ: Ingen slapp unna i storkontroll

Ser etter endringer

Børtveit håper å se utviklingstrekk og kanskje identifisere rammevilkår, tiltak og endringer som har bidratt til endringer i godstrafikkflyten.

– Etterpå kan vi komme med forslag til tiltak og hvor stort vi mener overføringspotensialet fra vei til sjø og bane er, sier prosjektlederen.

Statens vegvesen har ansvaret for godsundersøkelsen sammen med fylkeskommunene i Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, mens Asplan Viak og IRIS har fått oppdraget med å lage en hovedrapport samt delrapporter til de enkelte fylkene i etterkant.

Mer fra Dagsavisen